RHEOLOGICAL STUDY OF Apis mellífera HONEY FROM TRACUATEUA, PARÁ

Authors

  • Caíque Douglas Pantoja Gomes Universidade Federal do Pará (UFPA)
  • Caio Henrique Borges Lima Universidade Federal do Pará (UFPA)
  • Ewerton Carvalho de Souza Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA)
  • Antonio dos Santos Silva Universidade Federal do Pará (UFPA) https://orcid.org/0000-0001-8567-2815

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v3i3.2189

Keywords:

Product of animal origin, Amazon, Physical properties

Abstract

Honey is a viscous, aromatic and sweet liquid derived from the nectar of plants, collected by bees and
later stored by them as a denser liquid, which is a complex mixture of sugars, enzymes, minerals, amino
acids and vitamins with associated health benefits, honey also has a typical flavor, aroma and nutritional
quality. This research seeks to determine the rheological profile of Apis mellífera L. honey, acquired in
a municipality in the northeast of the state of Pará, by measuring its viscosity at different temperatures,
applying statistical tests to assess significant difference between the viscosity of the product at different
temperatures. It should be noted that that temperature is inversely proportional to the viscosity of the
honey, thus interfering with its flow. This analyses presented a quartic function (also known as a
polynomial of degree four) was the best fit, as it had a coefficient of determination of 0.9985, very close to 1.0. Therefore, it was possible to obtain a mathematical model that relates these two properties, 
making it possible to calculate this viscosity in the temperature range from 10 to 60°C.

Author Biographies

Caíque Douglas Pantoja Gomes, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduando em bacharelado em farmácia paela UFPA. Monitor do Laboratório de Física Aplicada à Farmácia (LAFFA) da UFPA.

Caio Henrique Borges Lima, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduando em bacharelado em farmácia paela UFPA. Monitor do Laboratório de Física Aplicada à Farmácia (LAFFA) da UFPA.

Ewerton Carvalho de Souza, Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA)

Dr. em Química Analítica pela UFPA. Professor da Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA).

References

Allsop, K. A.; Miller, J. B. Honey revisited: a reappraisal of honey in pre-industrial diets.

British Journal of Nutrition, v. 75, n. 4, p. 513-520, 1996. DOI: https://doi.org/10.1079/BJN19960155

Associação Brasileira de Estudos das Abelhas - Abelha. (2023). Atlas da apicultura

no Brasil. Recuperado de https://abelha.org.br/atlas-da-apicultura-no-brasil/

Bath, P. K.; Singh, N. A comparison between Helianthus annuus and Eucalyptus

lanceolatus honey. Food Chemistry, v. 67, n. 4, p. 389-397, 1999. DOI: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(99)00132-6

Bertoldi, F. C.; Gonzaga, L.; Reis, V. D. A. Características físico-químicas do mel de

abelhas africanizadas (Apis mellífera scutellata), com florada predominante de hortelãdo-campo (Hyptis crenata), produzido no Pantanal. In: Simpósio sobre recursos

naturais e sócio-economicos do pantanal, v. 4, n. 2004, p. 1-4, 2004.

Bhandari, B.; D'arcy, B.; Kelly, C. Rheology and crystallization kinetics of honey:

present status. International Journal of Food Properties, v. 2, n. 3, p. 217-226, 1999. DOI: https://doi.org/10.1080/10942919909524606

Cengel, Y. A.; Cimbala, J. M. Mecânica dos fluidos. 3ª ed. Amgh Editora, 2015.

EMBRAPA, MEIO NORTE. Apicultura: Sistema de Produção, 2003.

Gezahegn, T. Apiculture development strategies. Ministry of Agriculture and Rural

Development, Addis Ababa, Ethiopia, 2001.

Gois, G. C. et al. Composição do mel de Apis mellífera: Requisitos de qualidade. Acta

Veterinaria Brasilica, v. 7, n. 2, p. 137-147, 2013.

IBGE – INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Produção de

mel de abelha. Brasil: IBGE, 2021.

Junzheng, P.; Changying, J. General rheological model for natural honeys in China,

Journal of Food Engineering, Essex, v. 36, n. 2, p. 165-168, 1998. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(98)00050-8

Lima, C. H. B.; Gomes, C. D. P.; de Souza, E. C.; Silva, A. dos S.. MEL DE TIÚBA

(Melipona fasciculata) – UM ESTUDO REOLÓGICO. Revista Multidisciplinar do

Nordeste Mineiro, v.02, n.1, 2024. DOI: https://doi.org/10.61164/rmnm.v2i1.1784 DOI: https://doi.org/10.61164/rmnm.v2i1.1784

Marchini, L. C. et al. Composição físico-química de amostra de méis de Apis mellífera

L. do Estado de Tocantins, Brasil. Boletim de Indústria Animal, v. 61, n. 2, p. 101-

, 2004.

Racowski, I. et al. Ação antimicrobiana do mel em leite fermentado. Revista Analytica,

v. 30, p. 115-117, 2007.

Ramos, J. M.; Carvalho, N. C. de. Estudo morfológico e biológico das fases de

desenvolvimento de Apis mellífera. Revista científica eletrônica de Engenharia

Florestal, v. 6, n. 10, p. 1-21, 2007. DOI: https://doi.org/10.7748/ns.21.21.10.s15

Sain, V. et al. Economics and importance of beekeeping. Biomedical Journal of

Scientific & Technical Research, v. 1, n. 7, p. 1-2, 2017.

Sodré, G. da S. et al. Caracterização físico-química de amostras de méis de Apis

mellífera L. (Hymenoptera: Apidae) do Estado do Ceará. Ciência Rural, v. 37, p. 1139-

, 2007.

Silva, C. L. Caracterização reológica e físico-química de méis de abelha (Apis

mellífera L.) do estado do Piauí. 2001. 87 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia

Agrícola) - Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, 2021.

Silva, K. de F. N. L. et al. Comportamento reológico do mel de Apis mellífera do

município de Tabuleiro do Norte-CE. Revista Brasileira de Tecnologia

Agroindustrial, v. 4, n. 1, 2010.

Van Wazer, J. R.; Lyons, J.W.; Kim, K. Y.; Colwell, R. E. Viscosity and flow

measurement: a laboratory handbook of rheology. New York, Interscience

Publishers, 1963, 406 p.y.

Published

2024-03-27

How to Cite

Pantoja Gomes, C. D., Borges Lima, C. H., Carvalho de Souza, E., & dos Santos Silva, A. (2024). RHEOLOGICAL STUDY OF Apis mellífera HONEY FROM TRACUATEUA, PARÁ. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 3(3). https://doi.org/10.61164/rmnm.v3i3.2189

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>