Development of a natural acid-base indicator from the bark extract of the red jambo (Syzygium malaccense L.)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v4i1.2278

Keywords:

Alternative materials, neutralization, anthocyanins

Abstract

The red jambo (Syzygium malaccense L.) is a tropical fruit known for its vibrant red color, which is due to
the presence of anthocyanins, a group of natural pigments. In this study, the extract obtained from the fruit
peel was used as a natural indicator. Experiments were conducted to evaluate its effectiveness as an acidbase indicator in different pH ranges. The results obtained revealed that the ketone extract demonstrated
superior performance in the extraction of anthocyanins present in the samples, exhibiting distinct color
changes in acidic and alkaline environments. Its ability to indicate pH variations through visual color
changes makes it a practical and accessible choice for classroom demonstrations and laboratory research,
contributing to a deeper understanding of fundamental chemistry concepts.

Author Biographies

Lázaro de Lima Pantoja Neto, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduando em bacharelado em Farmácia pela UFPA.

Charles Alberto Brito Negão, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Engenheiro Químico (UFPA) e mestre e doutor em Química pela UFPA.

Ewerton Carvalho de Souza, Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA)

Doutor em Química pela UFPA.

Antonio dos Santos Silva, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduado em Física (bacharelado: 1996; licenciatura: 1997); Química (licenciatura: 2002; industrial: 2010) e Estatística (bacharelado: 2019); Mestre em Física (1999) e em Química (2010); Doutor em Química (2020) pela UFPA. Trabalhou na educação básica (SEDUC-PA) de 2000 a 2011. Atuamente é Professor Adjunto IV da Faculdade de Farmácia da UFPA, desde 2011, onde leciona Matemática, Bioestatística, Física Geral, Química Geral, Análise Farmacêutica, entre outras disciplinas. Coordenador do Laboratório de Física Aplicada à Farmácia (LAFFA) da UFPA.

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Published

2024-04-30

How to Cite

de Lima Pantoja Neto, L., Brito Negão, C. A., Carvalho de Souza, E., & dos Santos Silva, A. (2024). Development of a natural acid-base indicator from the bark extract of the red jambo (Syzygium malaccense L.). Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 4(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v4i1.2278

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