Development of a natural acid-base indicator from the bark extract of the red jambo (Syzygium malaccense L.)
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v4i1.2278Keywords:
Alternative materials, neutralization, anthocyaninsAbstract
The red jambo (Syzygium malaccense L.) is a tropical fruit known for its vibrant red color, which is due to
the presence of anthocyanins, a group of natural pigments. In this study, the extract obtained from the fruit
peel was used as a natural indicator. Experiments were conducted to evaluate its effectiveness as an acidbase indicator in different pH ranges. The results obtained revealed that the ketone extract demonstrated
superior performance in the extraction of anthocyanins present in the samples, exhibiting distinct color
changes in acidic and alkaline environments. Its ability to indicate pH variations through visual color
changes makes it a practical and accessible choice for classroom demonstrations and laboratory research,
contributing to a deeper understanding of fundamental chemistry concepts.
References
Aguiar Neto, V. O.. Influência do tamanho da semente na germinação do jambovermelho (syzygium malaccense (L.) Merr& LM Perry) sobre diferentes substratos.
Monografia (Graduação) – Universidade Federal do Maranhão – Curso de
Agronomia, 2016. Disponível em: http://hdl.handle.net/123456789/943.
Almeida, C. dos S. et al. O uso de indicadores ácido-base naturais no ensino de
Química: uma revisão. 2021. TCC de Graduação (Licenciatura Plena em Ciências –
Biologia e Química) – Universidade Federal do Amazonas, 2021. Disponível em:
http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5926.
Augusta, I. M.; Resende, J. M.; Borges, S. V.; Maia, M. C. A.; Couto, M. A. P. G.
Caracterização física e química da casca e polpa de jambo vermelho (Syzygium
malaccensis, (L.) Merryl & Perry). Ciência e Tecnologia de Alimentos. v. 30, n. 4, p.
-932, 2010.
Azevêdo, J. C. S. Estratégias de Obtenção do Corante do Jambo Vermelho (Syzygium
malaccense) e Avaliação de sua Funcionalidade. 2010. 115 f. Dissertação (Mestrado
em Engenharia Química) - Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2010.
Batista, Â. G.; da Silva, J. K.; Cazarin, C. B. B; Biasoto, A. C. T.; Sawaya, A. C. H. F.;
Prado, M. A.; Júnior, M. R. M.. Red-jambo (Syzygium malaccense): Bioactive compounds
in fruits and leaves. Food Science and Technology, 76(1), 284-291. 2017.
http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2016.05.013. DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.05.013
Brasil. Lei de Diretrizes e Bases da Educação Nacional, LDB. 9394/1996.
Conceição, C. M. S.; Melo Junior, J. G.; Coelho, E. M. UTILIZAÇÃO DA CASCA DO
JAMBO VERMELHO (SYZYGIUM MALACCENSE) COMO INDICADOR DE
PH [...]. Cametá, PA: [s. n.]. In: 58º Congresso Brasileiro de Química, São Luís-MA,
Cruz, A. V. de M.; Kaplan, M. A. C. Uso medicinal de espécies das famílias myrtaceae e
melastomataceae no Brasil. Floresta e ambiente, v. 11, n. 1, p. 47-52, 2012.
Furtado, M. A. A. et al. Extrato hidroalcóolico da espécie Iroxa chinensi como indicador
ácido-base. Research, Society and Development, v. 11, n. 12, p. e466111234780-
e466111234780, 2022.
Lima, E. D. P. A. et al. Caracterização física e química dos frutos da umbu-cajazeira
(Spondias spp) em cinco estádios de maturação, da polpa congelada e néctar. Revista
Brasileira de Fruticultura, v. 24, n. 2, p. 338-343, 2002. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452002000200013
López, P. J. R.; et al. Natural pigments: carotenoids, anthocyanins, and betalains –
characteristics, biosynthesis, processing and stability. Critical Reviews Food Science
Nutrition, v.40, n.3, p.173-289, 2000. DOI: https://doi.org/10.1080/10408690091189257
Monteiro, E. P.; Freitas, L. A.. Identificação de antocianinas em frutas da região
amazônica: Um indicador natural usado como recurso didático para o ensino de química.
Braz. J. of Develop., Curitiba, v. 6, n. 11 , p.86590-86600, 2020.
DOI:10.34117/bjdv6n11-178. DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv6n11-178
Munhoz, C. L.; Ferreira, T. H. B.; Gomes, M. C. da S.. Caracterização Física de Frutos
de Jambo Vermelho. Cadernos de Agroecologia, v.13, n.2, 2018.
Peres, E. G.; de Oliveira, E. V.; Gonçalves, T. M.; Yamaguichi, K. K. de L.. Produtos
Naturais e o ensino de Ciências: Tubérculo Amazônico como alternativa de indicador
Ácido e Base. Research, Society and Development, v. 11, n. 13, e178111335106, 2022.
DOI: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v11i13.35106. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v11i13.35106
Vasconcelos, K. M. M.; et al.. Aproveitamento tecnológico do jambo vermelho (Syzygium
malaccense (L.) Merr. & L.M. Perry) na produção de s43858orvete. Research, Society
and Development, v. 12, n. 12, e51121243858, 2023. DOI: DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v12i12.43858
http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v12i12.
Volp, A. C. P; et al. Flavonóides: Antocianinas Características e propriedades na nutrição
e saúde. Rev. Bras. Nutr Clin., p.144, 2008.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.