FOOD SELECTIVITY IN CHILDREN WITH AUTISM: A CASE STUDY
A CASE STUDY
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v12i5.3388Keywords:
Food Selectivity; Autism; Occupational Therapy; Sensory IntegrationAbstract
This study aims to analyze food selectivity in children with autism, specifically because food selectivity represents a significant challenge not only for the child's health, but also for family and social dynamics. From a social point of view, this condition can result in exclusion and stigmatization, hindering participation in social events and interactions with peers. Lack of acceptance of new foods can lead to health and nutritional problems, directly impacting the child's physical, cognitive and emotional development. Objective: To analyze the intervention of an occupational therapist using the sensory integration approach in the food selectivity of an autistic child. Methodology: case study carried out with a child diagnosed with ASD. This study was approved by the Research Ethics Committee under protocol number 6.609.833. Results: the importance of food selectivity, which leads to a deficiency of some nutrients, culminating in an increased risk of malnutrition, rickets, obesity, growth retardation, bone problems, social deficits and poor academic performance, as well as gastrointestinal symptoms, due to changes in the composition and function of the intestinal microbiota, which can be aggravated by food selectivity, is highlighted. Continuous assessment of children's nutritional and emotional needs is fundamental for implementing appropriate strategies aimed at improving their general state of health and food acceptance. Conclusion: It is necessary to offer effective strategies to increase the acceptance of new foods and improve the child's quality of life, and to develop more in-depth research on this subject, since there are still few scientific contributions that understand the general aspects of food selectivity.
References
CARREIRO, D. Abordagem nutricional na prevenção e tratamento do autismo São Paulo: TecBook, 2018.
CARVALHO, J. et al. Nutrição e Autismo: Considerações sobre a alimentação do autista, Araguaina, Revista Científica do ITPAC, 5 (1): 1-6, 2012.
ESPOSITO, M et al. Seletividade Alimentar em Crianças com Autismo: Diretrizes para Avaliação e Intervenções Clínicas, Revista Internacional de Pesquisa Ambiental e Saúde Pública, 20 (6): 5092, 2023.
FARIA, LCM.; SANTOS, ACF.; VIEIRA, KH. Avaliação dos hábitos alimentares de crianças com o Transtorno do Espectro Autista (TEA): um estudo de caso. Bionorte, 10 (2): 149-154, 2021. DOI: https://doi.org/10.47822/bionorte.v10i2.127
GALVÃO, M. C. B.; RICARTE, I. L. M. A Classificação Internacional de Doenças e Problemas Relacionados à Saúde (CID-11): características, inovações e desafios para implementação. Asklepion: Informação em Saúde, Rio de Janeiro, RJ, v. 1, n. 1, p. 104–118, 2021. DOI: https://doi.org/10.21728/asklepion.2021v1n1.p104-118
GIL, AC. Como elaborar projetos de pesquisas. São Paulo: Editora Atlas. 1994.
LÁZARO, CP. Construção de escala para avaliar o comportamento alimentar de indivíduos com transtorno do espectro autismo (TEA). Tese (Medicina e Saúde Humana). Escola Baiana de Medicina e Saúde Pública. Salvador, 2016.
LÁZARO, CP.; CARON, J.; PONDÉ, MP. Escalas de avaliação do comportamento alimentar de indivíduos com transtorno do espectro autista Revista Psicologia: Teoria e Prática, São Paulo, 20 (3): 23-41, 2018. DOI: https://doi.org/10.5935/1980-6906/psicologia.v20n3p42-59
MAGAGNIN, T. et al. Relato de Experiência: Intervenção Multiprofissional sobre Seletividade Alimentar no Transtorno do Espectro Autista. Revista de Psicologia, 13 (43):114-127, 2019. DOI: https://doi.org/10.14295/idonline.v13i43.1333
MORAES, LS de. et al. Seletividade alimentar em crianças e adolescente com transtorno do espectro autista. Revista da Associação Brasileira de Nutrição-RASBRAN, 12 (2): 42- 58, 2021. DOI: https://doi.org/10.47320/rasbran.2021.1762
OLIVEIRA, PL.; SOUZA, ARP. Terapia com base em integração sensorial em um caso de Transtorno do Espectro Autista com seletividade alimentar. Cadernos Brasileiros de Terapia Ocupacional, [S. l.], 30: e2824, 2022 DOI: https://doi.org/10.1590/2526-8910.ctore21372824
PAULA, FM. et al. Transtorno do Espectro do Autismo: impacto no comportamento alimentar. Brazilian Journal of Health Review, Curitiba, 3 (3): 5009-5023, 2020. DOI: https://doi.org/10.34119/bjhrv3n3-083
PEREIRA, AS. Comportamento alimentar de crianças com transtorno do espectro autista (TEA). Trabalho de Conclusão de Curso apresentado ao Colegiado do Curso de Graduação em Nutrição do Centro Acadêmico de Vitória da Universidade Federal de Pernambuco. Vitória de Santo Antão, p.50. 2019.
WORLD HEALTH ORGANIZATION. Autism. 2023.
YIN, R.K. Case study research, design and methods (applied social research methods). Thousand Oaks. California: Sage Publications. 2009
ZEIDAN, J. et al. Global prevalence of autism: A systematic review update. Autism Research, 5 (5): 778-790, 2022. DOI: https://doi.org/10.1002/aur.2696
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.