DOENÇA CELÍACA: ASPECTOS IMUNOLÓGICOS E TRATAMENTO
DOI:
https://doi.org/10.61164/rsv.v12i1.3095Abstract
Celiac Disease is an autoimmune condition in which the body's defense cells attack its own
tissues, triggering an inflammatory process. This inflammation is caused by gluten, a protein
found in wheat, barley, and rye. The inflammatory process occurs in the lining of the small
intestine, resulting in the atrophy of intestinal villi and impairing nutrient absorption.
Treatment involves dietary changes, with the adoption of a specific gluten-free diet, which
helps control symptoms and promotes intestinal healing.
References
ARAÚJO, W. M. C. et al. Doença celíaca, hábitos e práticas alimentares e qualidade de
vida. Revista De Nutrição, Brasília, v. 23, n. 3, p. 467-474, mar./2010. Disponível em:
https://doi.org/10.1590/S1415-52732010000300014. Acesso em: 19 set. 2023.
NASCIMENTO, K. D. O. D; TAKEITI, Cristina Yoshie; BARBOSA, M. I. M. J. Doença
celíaca: sintomas, diagnóstico e tratamento nutricional.. Saúde em Revista, Piracicaba, v.
, n. 30, p. 53-63, set./2012. Disponível em:
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/924713/1/2012005.pdf. Acesso em:
out. 2024.
PEBMED. Inibidor de transglutaminase 2 pode ser um tratamento eficaz para doença
celíaca? Disponível em:
https://portal.afya.com.br/gastroenterologia/inibidor-de-transglutaminase-2-pode-ser-um-trata
mento-eficaz-para-doenca-celiaca. Acesso em: 14 set. 2023.
QUEIROZ, Murieli Ribeiro; UGRINOVICH, Leila Aidar; SIMIONI, Patrícia Ucelli. A
doença celíaca: bases imunológicas e genéticas da intolerância ao glúten. Revista Ciência
& Inovação, Farroupilha, v. 5, n. 1,p.4-8,jun./2020. Disponível em:
https://faculdadedeamericana.com.br/ojs/index.php/Ciencia_Inovacao/article/view/468/647.
Acesso em: 19 set. 2023.
RAUEN, Michelle Soares; VOLTAR, J. C. D. V; MOREIRA, E. A. M. Doença celíaca: sua
relação com a saúde bucal. Revista De Nutrição, Florianópolis, v.18, n.2, p.271-276,
mai./2004. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rn/a/QystCXcvZQ3d8R8dVC4kcdg/#.
Acesso em: 19 set. 2023.
SILVA, T. S. D. G. E; FURLANETTO, Tania Weber. Diagnóstico de doença celíaca em
adultos. Revista Da Associação Médica Brasileira, Porto Alegre, v. 56, n. 1, p.
-126,set./2009. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S0104-42302010000100027.
Acesso em: 19 set. 2023.