PROCESSED FOODS IN EARLY CHILDHOOD: CHALLENGE FOR THE FORMATION OF HEALTHY EATING HABITS
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v8i1.3842Keywords:
Breastfeeding, Infant Nutrition, Infant Feeding, Industrialized FoodsAbstract
Abstract
The replacement of foods considered healthy by industrialized foods rich in additives contributes to the configuration of the current dietary profile of the Brazilian population, characterizing a greater consumption of ultra-processed foods, which becomes a determining factor for Chronic Non-Communicable Diseases and has as its main consequence the premature insertion of these foods into children's diets. Objective: To analyze the early introduction of industrialized foods in the formation of children's eating habits in early childhood. Methodology: This is an integrative review study, with papers published in the last decade (2015 to 2025), found in the following databases: Scielo, Pubmed and Scopus, in English and Portuguese, totaling a final sample of 19 original articles. Results: Factors associated with the consumption of ultra-processed foods in early childhood were found to be highly prevalent among children under two years old. Maternal schooling, income and socioeconomic conditions were found to have a positive impact on the consumption of these foods, to the detriment of foods considered healthy. Children who are not breastfed or who are exclusively breastfed for less than 180 days are at increased risk of introducing four or more ultra-processed foods in the first year of life. intervention to promote healthy eating habits from the first years of life. Conclusion: This study provided a better understanding of the consumption of ultra-processed foods in children, with an emphasis on early childhood.
References
BATALHA, M.A; FRANÇA, A.K.T.C; CONCEIÇÃO, S.I.O.; SANTOS, A.M.; SILVA, F.S.; PADILHA, L.L; SILVA, A.A.M. Consumo de alimentos processados e ultraprocessados e fatores associados em crianças entre 13 e 35 meses de idade. Caderno de Saúde Pública, v.33, n.11, p.1-16, 2017.
BORGES, A. P. A.; ANANIAS, A. M.; SILVA, J. A.; SILVEIRA, M.S. Introdução precoce de alimentos industrializados na primeira infância. Revista Ciência (In) Cena (on-line), v. 1, n. 15, p. 1 -12, 2022.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira 2. ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2014. 158p.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção Primária à Saúde. Departamento de Promoção da Saúde. Guia Alimentar para crianças brasileiras menores de 2 anos. Brasília, 2021. 80p.
BRASIL. Presidência da República. Lei nº 13.257, de 08 de março de 2016. Dispõe sobre as políticas públicas para a primeira infância e altera a Lei nº 8.069, de 13 de julho de 1990 (Estatuto da Criança e do Adolescente), o Decreto-Lei nº 3.689, de 3 de outubro de 1941 (Código de Processo Penal), a Consolidação das Leis do Trabalho (CLT), aprovada pelo Decreto-Lei nº 5.452, de 1º de maio de 1943, a Lei nº 11.770, de 9 de setembro de 2008, e a Lei nº 12.662, de 5 de junho de 2012. Brasília, 2016.
DALLAZEN, C.; SILVA, S. A.; GONÇALVES, V.S.S.; NILSON, E.A.F.; CRISPIM, S.P.; LANG, R.M.F.; MOREIRA, J.D.; TIETZMANN, D.C.; VITOLO, M.R. Introdução de alimentos não recomendados no primeiro ano de vida e fatores associados em crianças de baixo nível socioeconômico. Cadernos de Saúde Pública, v.34, n.2, p.1-13, 2018.
GIESTA, J.M; ZOCHE, E; CORRÊA, R da. S; BOSA, V.L. Fatores associados à introdução precoce de alimentos ultraprocessados na alimentação de crianças menores de dois anos. Revista Ciência e Saúde Coletiva, v.24, n.27, p.2387-2397, 2019.
HEITOR, S.F.D; RODRIGUES, L.R; SANTIAGO, L.B. Introdução de alimentos supérfluos no primeiro ano de vida e as repercussões nutricionais. Ciência, Cuidado e Saúde, v.10, n.3, p.430-436, 2011.
KAYA, A.; TOKPUNAR, M.; ÇELIK, F. Evaluation of attitudes and approaches of mothers with 6-24 months old infants about infant nutrition and complementary foods. Revista de Nutrição, v. 37, e230188, p.1-14, 2024.
LONGO-SILVA, G; TOLONI, M. H.A.; MENEZES, R.C.E; ASAKURA, L; OLIVEIRA, M.A.A; TADDEI, J.A.A.C. Introdução de refrigerantes e sucos industrializados na dieta de lactentes que frequentam creches públicas. Revista Paulista de Pediatria, v.33, n.1, p.34-41, 2015.
LONGO-SILVA, G.; SILVEIRA, J. A. C.; MENEZES, R. C. E.; TOLONI, M. H. A et al. Age at introduction of ultra-processed food among preschool children attending day-care centers. Jornal De Pediatria, v. 93, n. 5, p. 508–516, 2017.
LOPES, A. F. et al. Breastfeeding, complementary food introduction and overweight in preschool children. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, v. 656, n. 3, p. 195–200, 2016.
LOPES, W.C; PINHO, L de; CALDEIRA, A.P; LESSA, A. do C. Consumo de alimentos ultraprocessados por crianças menores de 24 meses de idade e fatores associados. Revista Paulista de Pediatria, v.38, p.1-8, 2020.
LOPES, W.C; MARQUES, F.K.S; OLIVEIRA, C.F. Y. de O; RODRIGUES, J.A; SILVEIRA, M.F; CALDEIRA, A.P; PINHO, L de. Alimentação de crianças nos primeiros dois anos de vida. Revista Paulista de Pediatria, v.36, n.2, p.164-170, 2018.
LOUZADA, M.L da. C; MARTINS, A.P.B; CANELLA, D.S; BARALDI, L.G; LEVY, R.B; CLARO, R.M; MOUBARAC, JC; CANNON, G; MONTEIRO, C.A. Alimentos ultraprocessados e perfil nutricional da dieta no Brasil. Revista de Saúde Pública, v.49, n.38, p.1-11, 2015.
MACIEL, V. B. S.; COSTA, K. M. de M.; COCA, K. P.; CASTRO, L. S. A. de; VAZ, J. dos S.; ABRÃO, A. C. F. de V. Fatores associados ao consumo de alimentos ultraprocessados e bebidas açucaradas em lactentes menores de 24 meses. Revista Brasileira de Nutrição Clínica, v. 37,2024
MELO, K.M; CRUZ, A.C.P; BRITO, M.F.S.F; PINHO, L de. Influência do comportamento dos pais durante a refeição e no excesso de peso na infância. Escola Anna Nery. Revista de Enfermagem, v.21, n.4, p.1-6, 2017.
MONTEIRO, C.A.; LEVY, R.B.; CLARO, R.M.; CASTRO, I.R.R.; CANNON, G. A new classification of foods based on the extent and purpose of their processing. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v.26, n.11, p. 2039-2049, 2010.
NEVES, A. M.; MADRUGA, S. W. Alimentação complementar, consumo de alimentos industrializados e estado nutricional em crianças com menos de 3 anos em Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil, 2016: um estudo descritivo. Epidemiologia e Serviços de Saúde, v.28, n.1, p.1-12, 2019.
OLIVEIRA, S.C.; FERNANDES, A.F.C.; SANTOS, M.C.L.; VASCONCELOS, E.M.R.; LOPES, M.V. O. Intervenções educativas para a promoção da dieta saudável na gravidez. Revista de Enfermagem UFPE On-line, v.12, n.14, p.962-75, 2018.
ORTELAN, N.; NERI, D. A.; BENICIO, M. H. D. Feeding practices of low birth weight Brazilian infants and associated factors. Revista de Saúde Pública, v. 54, 2020.
PASSANHA, A.; BENÍCIO, M.H. D’AQUINO; VENANCIO, S. I. Caracterização do consumo alimentar de lactentes paulistas com idade entre seis e doze meses. Ciência e Saúde Coletiva, v.25, n.1, p.375-385, 2019.
PEREIRA, A.M.; BUFFARINI, R.; DOMINGUES, M.R.; BARROS, F.C.L.F.B.; SILVEIRA, M.F. Ultra-processed food consumption by children from a Pelotas Birth Cohort. Revista de Saúde Pública, v.56, n.79, p.1-11, 2022.
POLÔNIO, M. L. T.; PERES, F. Consumo de aditivos alimentares e efeitos à saúde: desafios para a saúde pública brasileira. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v.25, n.8, p.1653-1666, 2009.
PORTO, J. P.; BEZERRA, V. M.; PEREIRA NETTO, M.; ROCHA, D. Exclusive breastfeeding and introduction of ultra-processed foods in the first year of life: a cohort study in southwest Bahia, Brazil, 2018. Epidemiologia E Serviços De Saúde: Revista do Sistema Único de Saúde do Brasil, v. 30, n. 2, p. e2020614, 2021.
RELVAS, G.R.B; BUCCINI, G. dos; VENANCIO, S.I. Ultra-processed food consumption among infants in primary health care in a city of the metropolitan region of São Paulo, Brazil. Jornal de Pediatria, v.95, n.5, p.584-592, 2019.
SANTANA, J da. M; BRITO, S.M; SANTOS, D.B. Amamentação: conhecimento e prática de gestantes. Revista O Mundo da Saúde, São Paulo, v.37, n.3, p. 259-267, 2013.
SKINNER, J.D; CARRUTH, B.R; BOUNDS, W. ZIEGLER, P.J. Children’sfoodpreferences: a longitudinal analysis. Journal of the American Dietetic Association, v.102, n.11, p.1638-1647, 2020.
SOCIEDADE BRASILEIRA DE PEDIATRIA. Departamento Científico de Nutrologia. Manual de Alimentação: orientações para alimentação do lactente ao adolescente, na escola, na gestante, na prevenção de doenças e segurança alimentar. 4ª. ed. São Paulo: SBP, 2018. 172p.
TINÔCO, L. S.; LYRA, C. O.; MENDES, T. C. O.; FREITAS, Y. N. L.; SILVA, A. S.; SOUZA, A. M. S.; FERREIRA, M. A. F. Feeding practices in the first year of life: challenges to food and nutrition policies. Revista Paulista de Pediatria, v. 38, p. 1-7, e2018401, 2020.
TORIGEO, C.Y.; ASAKURA, L; SACHS, A; SILVA, C.V.D.S; ABRÃO, A.C.F.V.; SANTOS, G.M.S.; COELHO, L.C. Influência da orientação nutricional nas práticas de alimentação complementar em lactentes. Journal of Human Growth and Development, v.22, n.1, p.1-11, 2012.
SOARES, M. M.; RIBEIRO, A.Q; PEREIRA, P.F; FRANCESCHINI, S.C; ARAÚJO, R. M. A. Maternal and child characteristics correlated with frequency of consuming ultra-processed food by children aged 6 to 24 months old. Revista Brasileira de Saúde Materno Infantil, v. 22, n. 2, p. 365–373, 2022.
VICTORA, C.G; BAHL, R.; BARROS, A.J.D.; FRANÇA, G.V.A.; ROLLINS, N.C.; HORTON, S.; KRASEVEC, J.; MURCH, S.; SANKAR, M. J.; WALKER, N.; ROLLINS, N.C. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Revisit The Lancet, v.387, p.475-490, 2016.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.