EVOLUTION, TRANSPARENCY AND SUSTAINABILITY IN THE MEAT PRODUCTION CHAIN
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v1i3.3563Keywords:
blockchain; traceability; big data; zootechnics; technologyAbstract
The article investigates the impact of Blockchain and Big Data technologies on animal husbandry, with an emphasis on the traceability and transparency of the beef production chain. The agricultural sector has adopted digital innovations to improve productivity and provide accurate information about the origin of products. Among the technologies highlighted are RFID, QR Codes, Blockchain, and Big Data, which allow for greater control and efficiency in production. Blockchain establishes an immutable and decentralized record, increasing consumer trust by enabling full traceability of the product from creation to commercialization. This technology strengthens food safety and improves production management by integrating IoT devices, minimizing waste, and optimizing resources. Big Data, in turn, analyzes large volumes of data in real-time, aiding in the prediction of diseases, monitoring animal behavior, and improving herd nutrition and reproduction. The combination of these technologies results in an efficient system, promoting transparency and sustainability in animal production. However, challenges such as the high cost of implementation, the need for training producers, and limited infrastructure in rural areas hinder its widespread adoption. Small producers face financial barriers, and the rapid technological evolution can make equipment obsolete. Despite the challenges, the article concludes that the integration of Blockchain and Big Data has great potential to transform animal husbandry, promoting efficiency, traceability, and sustainability in beef production.
References
ADOÇÃO de TIC e oferta de software na agropecuária: breve relato dos resultados do estudo SWAgro. - CORE Reader. Disponível em: https://core.ac.uk/reader/45529690. Acesso em: 20 nov. 2024.
ALBERTINI, Bruno. Utilização de blockchain no agronegócio confere credibilidade para empresas sustentáveis. Jornal da USP, 1 ago. 2024. Disponível em: https://jornal.usp.br/radio-usp/utilizacao-de-blockchain-no-agronegocio-confere-credibilidade-para-empresas-sustentaveis/ . Acesso em: 19 dez. 2024.
AMADOR SALOMÃO, P. E. .; TEIXEIRA OLIVEIRA SANTOS, A. . EVOLUÇÃO E DESAFIOS NA AVALIAÇÃO CIENTÍFICA: DA CLASSIFICAÇÃO DE PERIÓDICOS À QUALIDADE INTRÍNSECA DOS ARTIGOS. Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro, [S. l.], v. 1, n. 1, p. 1–18, 2025. DOI: 10.61164/rmnm.v1i1.3481
AS INOVAÇÕES Tecnológicas na Zootecnia que Estão Revolucionando a Produção Animal - Associação Brasileira de Zootecnistas. Disponível em: https://abz.org.br/blog/as-inovacoes-tecnologicas-na-zootecnia-que-estao-revolucionando-a-producao-animal/. Acesso em: 28 jan. 2025.
BLOCKCHAIN E IDENTIDADE DIGITAL: desafios e reflexões sobre o futuro da autonomia humana na era da tecnologia. Revista FT , ISSNhttps://revistaft.com.br/blockchain -e -ident-digital-de-e -reflexos-sobre -o -futuro -da-autonomia -zumbir-na -era -da -tecnologia/ . Acesso em: 20 jan. 2025
BLOCKCHAIN Consensus Protocols in the Wild. 7 jul. 2017. Disponível em: https://arxiv.org/abs/1707.01873. Acesso em: 8 jan. 2025.
BRAZIL to have first brown sugar tracked by blockchain technology. Disponível em: https://www.embrapa.br/en/web/portal/agencia-de-noticias-embrapa/busca-de-noticias/-/noticia/71508414/brasil-tera-o-primeiro-acucar-mascavo-rastreado-com-tecnologia-blockchain?p_auth=WwsC3F7h&utm_source=chatgpt.com. Acesso em: 11 fev. 2025.
DANTAS WITTMANN, DIEGO. Repositório de Múltiplos Acervos da UFRRJ: Fatores que influenciam a evasão na universidade pública - o caso do curso de Zootecnia na Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. 20 out. 2021. Disponível em: https://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/12578. Acesso em: 8 nov. 2024.
D'ÁVILLA DE ALBUQUERQUE, Maria Tereza. ANÁLISE DAS POTENCIALIDADES DE INOVAÇÃO DAS CADEIAS PRODUTIVAS DE ALAGOAS E UM ESTUDO DE CASO PROSPECTIVO NO SETOR AVÍCOLA. 2024. Acessado em: 02 fev. 2025.
FIGUEIRÓ, Diego de Oliveira. Análise do mercado de carnes premium na cidade de Santo Augusto – RS. 2024. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização em Gestão do Agronegócio) – Instituto Federal Farroupilha, Campus Santo Augusto, Santo Augusto, 2024. Disponível: https://arandu.iffarroupilha.edu.br/jspui/bitstream/itemid/538/1/Diego%20de%20Oliveira%20Figueir%C3%B3%20An%C3%A1lise%20do%20mercado%20de%20carnes%20premium%20na%20cidade%20de%20Santo%20Augusto%20%E2%80%93%20RS.pdf Acesso em: 10 fev. 2025.
JRAISAT, Luai; AL-BEER, Ahmad; JABER, Hadi. Blockchain Technology: The Role of Integrated Reverse Supply Chain Networks in Sustainability. International Journal of Sustainable Development & World Ecology, v. 29, n. 5, p. 433-444, 2022. DOI: 10.1080/13504509.2022.2090853. Disponível em: . Acesso em: 10 dez. 2024.
LEON, Dayana Miluska Heredia; FERNANDEZ, Pablo Isaias Rojas; PUGLIERI, Fábio Neves; PIEKARSKI, Cassiano Moro. Tendências Tecnológicas em Rastreabilidade Alimentar: Vantagens e Desafios Revista/Congresso, Disponível em : http://aprepro.org.br/conbrepro/anais/2023/arquivos/10312023_231026_6541bad638454.pdf. Acesso em: 20 nov.2024 .
LOOSE, Cleberson Eller; PAULA, Uéverton Fraga de. TECHNOLOGICAL TOOLS FOR TRACING AGRICULTURAL PRODUCTS FOR INSPECTION. Revista Ibero-Americana de Humanidades, Ciências e Educação, v. 10, n. 6, p. 616-648, 4 jun. 2024. Disponível em: https://doi.org/10.51891/rease.v10i6.14389. Acesso em: 7 dez. 2024.
LOOSE, Cleberson; PAULA Uéverton. Tecnológias Para Rastreabilidade De Produtos Agropecuários Para A Fiscalização. IOSR Journal of Humanities and Social Science, v. 29, n. 12, p. 20-32, dez. 2024. Disponível em: https://doi.org/10.9790/0837-2912012032Acesso em: 8 jan. 2025.
MACHADO, Pamela Biazi. Uso de inteligência artificial na pecuária: revisão de literatura. Disponível: https://www.academia.edu/11/Uso_de_Inteligência_Artificial_na_Pecuária_Revisão_de_l. Acesso em: 10 dez. 2024
MALAFAIA, GC; MORES, G. de V.; CASAGRANDA, YG; BARCELLOS, JOJ; COSTA, FP A cadeia produtiva da pecuária de corte brasileira nas próximas décadas. Ciência Pecuária , Disponível: https ://doi.org /10.1016/j .livsci.2021.104704 . Acesso em: 10 dez. 2024
MERIGUI, Suyenne et al. Rastreabilidade Bovina. Revista Contabilidade & Inovação, v. 1, n. 1, 3 out. 2022. Disponível em: https://doi.org/10.56000/rci.v1i1.72784. Acesso em: 11 dez. 2024.
MERIGUI, Suyenne, SANTOS Luciana, TAVEIRA José, LUNAS Divina. Rastreabilidade Bovina. Revista Contabilidade & Inovação, v. 1, n. 1, 3 out. 2022. Disponível em: https://doi.org/10.56000/rci.v1i1.72784. Acesso em: 21 nov. 2024.
MONTOYA Giset Aproveitamento de tecnologias disruptivas na cadeia de suprimentos em tempo de pandemia. Revista Diálogos Acadêmicos IESCAMP, v. 4, n. 2, p. 7, 2020. Disponível em: https://revista.iescamp.com.br/index.php/redai/article/view/89 Acesso em: 8 jan. 2025.
MOTTA FERREIRA, Walter, BARBOSA Severino, CARRER Célia, CARVALHO Francisco, FILHO Ruy, JÚNIOR Wilson, FREITAS Rilke. MARIANO Bruno, OLIVEIRA Edimar, OLIVEIRA Ronaldo, OLIVEIRA José, PINHEIRO João, SILVA Marcos. ZOOTECNIA BRASILEIRA: QUARENTA ANOS DE HISTÓRIA E REFLEXÕES. Revista Acadêmica: Ciência Animal, v. 4, n. 3, p. 77, 15 jul. 2006. Disponível em: https://doi.org/10.7213/cienciaanimal.v4i3.9447. Acesso em: 08 dez. 2024
NEETHIRAJAN, S. Reconhecimento de estado afetivo em abordagens de inteligência artificial e pecuária. Animais: um periódico de acesso aberto do MDPI , v. 12, Disponível: https://www.mdpi.com/2076 -2615/12 /6 /759. Acesso em: 29 jan. 2025
NEVES, Marcos Fava et al. Estratégias para Conquistar a Posição de Fornecedor Mundial Sustentável de Alimentos, Bioenergia e outros Agro-Produto. Revista Agronomia Brasileira, v. 4, n. 2020, 2020. Disponível em: https://doi.org/10.29372/rab202031. Acesso em: 4 fev. 2025.
NOTÍCIAS Embrapa - Portal Embrapa. Disponível em: .https ://www.em.br//bu-de -noticias/-///-/noticia /54799288 /artigo-a -pecuária--na -e-d-tr-de.Acesso em: 29 jan. 2025.
O PODER do blockchain na rastreabilidade dos alimentos - MIT Technology Review. Disponível em: https://mittechreview.com.br/o-poder-da-Blockchain-na-rastreabilidade-dos-alimentos/. Acesso em: 11 dez. 2024.
PEREIRA, Luiz. Pecuária de precisão: uso de tecnologias para apoio à tomada de decisão . 2017. Disponívelhttps://www.re.pesquisa.net /perfil /Luiz-Pereira -24 /publicação/317284061_Pecuaria_de_Precisao_Uso_de_tecnologias_para_apoio_a_tomada_de_decisao//links /594e78c1aca272/Pecuária-de -Precisao -Uso -de -tecn-para -apoio -a -tomada -de-de.pdf . Acesso em: 21 jan. 2025
PROGRAMA DE MELHORAMENTO ANIMAL. Casa . Disponível em http ://aip.arsusda .gov /p/o/20/Para-1197.pd. Acesso em: 29 jan. 2025
SHEW, AM; SNELL, HA; NAYGA, RM; LACITY, MC Avaliação do consumidor sobre a rastreabilidade de blockchain para carne bovina nos Estados Unidos. Applied Economic Perspectives and Policy , v. 4 https : //doi.or/10.1002 /aepp .1315. Acesso em: 25 jan. 2025
SILVA, Wemerson. Com o segundo maior efetivo no mundo, o rebanho bovino brasileiro cresceu 1,6% em 2023 e atingiu um novo recorde [...]. 19 set. 2024. Instagram: @mundozootecnia5.0. Disponível em: https://www.instagram.com/p/DAHSTJWy0Px/. Acesso em: 20 nov. 2024.
VALENTE, jonas 2020. INTELIGÊNCIA artificial e o impacto nos empregos e profissões. 1 set. 2020. Disponível em:https://agenciabrasil.ebc.com.br/geral/noticia/2020-08/inteligencia-artificial-e-o-impacto-nos-empregos-e-profissoes.Acesso em: 10 dez. 2024.
VASSOURA, Donald M. Animal bem-estar. In: YAMAMOTO, ME; VOLPATO, GL (Org.). Comportamento Animal. 2. ed. Natal, RN: Editora da UFRN, 2011 .Disponível em: https://www.academia.edu/download/49546857/650_Broom_2011_Bem-estar.pdf
ZANETONI, Hiago Henrique Rocha et al. Blockchain applied to the traceability of animal products: a systematic literature review. REVISTA CIÊNCIA AGRONÔMICA, v. 55, 2024. Disponível em: https://doi.org/10.5935/1806-6690.20240033. Acesso em: 10 dez. 2024.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.