THE CHALLENGES IN THE FIGHT AGAINST CHILDHOOD OBESITY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v12i2.3188

Keywords:

Childhood obesity, nutritional education, Ultra-processed foods, Public policies

Abstract

Childhood obesity represents a significant public health challenge, involving a combination of factors related to diet, social context, and  psychological aspects. Research shows that the high consumption of ultra-processed foods and the absence of effective dietary guidance contribute to this problem, especially in areas with greater economic vulnerability. The adoption of preventive measures, through nutritional education in educational institutions and support for families, is crucial to cultivate healthier habits. It is necessary for public  policies to increase access to  healthy food options and promote regulation on food advertising. A strategy that brings together different disciplines and areas of activity is vital to create favorable environments that encourage healthy choices and help in the full  development of children.

References

ARAÚJO, R. M. A.; COTTA, R. M. M.; EINLOFT, A. B. N. Promoção da alimentação saudável na infância: fragilidades no contexto da Atenção Básica. Ciência & Saúde Coletiva, Viçosa, MG, v. 23, n. 1, p. 61-72, 2018. Disponível em: https://www.scielo.br/j/csc/a/swCrpMHp9YfgJsQVwdK5z6k/abstract/?lang=pt#ModalTutors

BATISTA, D. da C. T.; ANDRADE, L. G. de. A atuação do profissional farmacêutico no âmbito da obesidade infantil. REASE, v. 9, n. 10, p. 2449-2458, 14 nov. 2023. Disponível em: https://periodicorease.pro.br/rease/article/view/11657

BARRETO, C. C. M.; LINHARES, F. M. M.; MARTINS, E. N. X.; SOUSA, K. M. O. Obesidade infantil: influência dos pais sobre a alimentação e estilo de vida dos filhos. Temas em Saúde, João Pessoa, PB, v. 16, n. 2, p. 460-481, 2016.

BAIA, S. F.; MACHADO, L. R. de S. Relações interpessoais na escola e o desenvolvimento local. Interações (Campo Grande), v. 22, n. 1, p. 177–193, jan. 2021. Disponível em: https://doi.org/10.20435/inter.v22i1.2355

BUSS, P. M. Promoção da saúde e qualidade de vida. Ciência & Saúde Coletiva, v. 5, n. 1, p. 163–177, 2000. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S1413-81232000000100014

CANELLA, D. S. et al. Ultra-processed food products and obesity in Brazilian households (2008-2009). PLoS One, v. 9, n. 3, p. 1-6, 2014.

CERVATO-MANCUSO, O. O papel da alimentação escolar na formação dos hábitos alimentares. Revista Paulista de Pediatria, São Paulo, v. 31, n. 3, p. 324-330, 2013.

FERREIRA, H. da S. et al. Hipertensão, obesidade abdominal e baixa estatura: aspectos da transição nutricional em uma população favelada. Revista de Nutrição, v. 18, n. 2, p. 209–218, 2005.

GLOPAN. Melhoria da nutrição através do aprimoramento dos ambientes alimentares. Resumo de políticas no 7. Londres: Painel Global sobre Agricultura e Sistemas Alimentares para a Nutrição, 2017.

MELLO, E. D. de; LUFT, V. C.; MEYER, F. Obesidade infantil: como podemos ser eficazes?. Jornal de Pediatria (Rio J), v. 80, n. 3, p. 173–182, maio 2004. Disponível em: https://doi.org/10.2223/JPED.1180

MOREIRA, F. P.; RODRIGUES, K. L. Conhecimento nutricional e suplementação alimentar por praticantes de exercícios físicos. Revista Brasileira de Medicina do Esporte, v. 20, n. 5, p. 370–373, set. 2014. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1517-86922014200500795

ROSSI, A.; MOREIRA, E. A. M.; RAUEN, M. S. Determinantes do comportamento alimentar: uma revisão com enfoque na família. Revista de Nutrição, v. 21, n. 6, p. 739–748, 2008. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S1415-52732008000600012

OLIVEIRA, M. I. C. de; RIGOTTI, R. R.; BOCCOLINI, C. S. Fatores associados à falta de diversidade alimentar no segundo semestre de vida. Cadernos de Saúde Coletiva, v. 25, n. 1, p. 65–72, jan. 2017. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1414-462X201700010204

TAROZO, M.; PESSA, R. P. Impacto das consequências psicossociais do estigma do peso no tratamento da obesidade: uma revisão integrativa da literatura. Psicologia: Ciência e Profissão, v. 40, p. e190910, 2020. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1982-3703003190910

Published

2024-11-13

How to Cite

De oliveira Santos Soares, E., Bittencourt Cardozo, M. ., & Reis Branco de Souza, G. (2024). THE CHALLENGES IN THE FIGHT AGAINST CHILDHOOD OBESITY. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 12(2). https://doi.org/10.61164/rmnm.v12i2.3188