CORN - BRACHIARA CONSORTIUM

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v9i1.2910

Keywords:

sustainable agriculture, weed control, soil health, allelopathy, carbon sequestration, input cost reduction

Abstract

The maize-Brachiaria consortium has emerged as a highly efficient and sustainable agricultural practice in Brazil. This system integrates maize cultivation with Brachiaria pasture establishment, optimizing resource use and providing agronomic and economic benefits. The deep-rooted Brachiaria improves soil structure, water retention, and weed control while reducing herbicide needs. Additionally, Brachiaria’s allelopathic properties and ability to sequester carbon contribute to sustainability. This consortium enhances productivity, lowers input costs, and mitigates climate risks, making it an ideal model for sustainable agriculture.

Author Biography

Otavio Cabral Neto, IFTO

Formado em Zootecnia (2003) pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), possui Mestrado (2005) em Zootecnia, Doutorado (2011) em Ciência e Tecnologia de Alimentos (UFRRJ) e Estagio Pós-Doutoral pelo PPGCTA/DTA/EMBRAPA Agroindústria de Alimentos. Tem experiência nas áreas de Zootecnia e Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Avaliação e Tipificação de Carcaças, Ovinocaprinocultura, Bovinocultura de corte, Bubalinocultura, Avaliação e Julgamento de Animais , Tecnologia e Qualidade de Carnes e Produtos Cárneos. Atualmente atua como Professor EBTT no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins - IFTO - Campus Palmas e no momento também se encontra como Coordenador dos Cursos de Agronegócio da unidade Palmas nas três formas de oferecimento: Ensino Médio Integrado, Superior e EaD/UAB.

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Published

2024-10-03

How to Cite

França Filho, W. C. de ., Alves, P. O. A. ., & Otavio Cabral Neto. (2024). CORN - BRACHIARA CONSORTIUM. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 9(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v9i1.2910

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