REVIEW: CARACTERIZAÇÃO FÍSICA E FÍSICO-QUÍMICA DO FRUTO DE Bactris gasipaes (PUPUNHEIRA) E SUAS APLICAÇÕES TECNOLOGICAS
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v7i1.2539Keywords:
Peach palm, Physical and Physical-Chemical Characterization, FoodAbstract
The peach palm (Bactris gasipaes Kunth) is a native plant found in greater abundance in the Amazon region. The peach palm fruit has different purposes, for the population that consumes it fresh or through the heart of palm and oil, extracted from the seed, with various purposes for trade. The fruit has a pleasant flavor and is rich in nutrients. From this, we sought to gather information from physical-chemical analyses, from several works already published, for subsequent comparison. In this sense, the objective of this study was to carry out a bibliographic survey regarding the physical and physicochemical characterization of the fruit of B. grasipaes, aiming at its application and contribution to future work. With the results; general aspects of peach palm, physical characterization of the fruit, characterization of fruit color, chemical characterization of fruit derivatives.
References
ANDRADE, J. S. Processo produtivo para fabricação da farinha de pupunha a partir da desidratação do fruto com casca. Produtos e processos patenteados, PI em: 0605843-4. Publicado em 22 abril 2008.
ANDRADE, J. S.; PANTOJA, L.; MAEDA. R. N. Melhoria no rendimento e do processo de obtenção da bebida alcoólica da pupunha (Bactris gasipaes). Ver, Ciências tecnol. Alimentar. Campinas, 23 (supl):34-38, dez. 2003.
Bovi, M. L. A.; Flores, W. B. C.; Spiering, S. H.; Martins, A. L. M.; Pizzinatto, M. A. & Lourenção, A. L. 1994. Seed germination of progenies of Bactris gasipaes: percentage, speed and duration. Acta Horticulturae. 360:157-
CARVALHO, A. V.; BECKMAN, J. C.; MACIEL, R. A.; FARIAS NETO, J. T. Características físicas e químicas de frutos de pupunheira no estado do Pará. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, SP, v. 35, n. 3, p. 763-768, 2013.
CARVALHO, A. V.; VASCONCELOS, M. A. M.; MOREIRA, D. Obtenção e aproveitamento da farinha de pupunha. Belém, PA: Embrapa, 2005.
CARVALHO, C. M. C.; GOMES, G. M. S.; NETO, B. A de M.; BARBOSA, M. C.; BONOMO, R. C. F.; PEREIRA, R. G.; SILVA. M. DAS G. C. P C.; VELOSO, C.M.; Caracterização físico-química e propriedades de hidratação da farinha do fruto da pupunheira (Bactris gasipaes, Kunt) 2002.
CLEMENT, C. R.; ARKCOLL, D. B. The pejibaye palm: economic potential and research priorities. In: WICKENS, G.; HAQ, N.; DAY, P. (Ed.) New crops for food and industry. London: Chapman & Hall, 1989. p. 304-322.
CLEMENT, C. R.; WEBER, J. C.; van LEEUWEN, J.; DOMIAN C. A.; COLE, D. M.; LOPEZ, L. A. A.; ARGÜELLO, H. Why extensive research and development did not promote use of peach palm fruit in Latin America. Agroforestry Systems, v. 61, p. 195-206, 2004.
CYMERYS, M.; CLEMENT, C. R. Frutíferas e Plantas Úteis na Vida Amazônica (p 209 214), 2005.
GRAEFE, S.; DUFOUR, D.; van ZONNEVELD, M.; RODRIGUES, F. GONZALEZ, A. Peach palm (Bactris gasipaes) in tropical Latin America: implication for biodiversity conservation, natural resource management and human nutrition. Biodivers Conserv, v. 22, p. 269-300, 2013.
FERREIRA, A.S. N. Pupunha, Bactris gasipaes Kunthh. Arecaceae. Manual de Sementes da Amazônia. Fascículo 5. 2005
FERREIRA, C. D.; PENA, R. S. Comportamento higroscópico da farinha de pupunha (Bactris Gasipaes), Ciências e Tecnologia de Alimentos, vol. 23. Campinas, 2003.
Ferreira, S. A. N. 1996. Maturação fisiológica de sementes de pupunha (Bactris gasipaes Kunth). Tese de doutorado. INPA/UA. Manaus, Brasil. 73p.
LEAKEY, R. R. B. Potential for novel food products from agroforestry trees: a review. Food Chemistry, v. 66, p. 1-14, 1999.
MORA URPÍ, J.; CLEMENT, C.R.; PATIÑO, V.M. Diversidad genética em Pejibaye I: Razas y poblaciones hibridas. In: MORA URPÍ, J.; SZOTT, L.; MURILLO, M.; PATIÑO, V.M. (eds.). Congreso Internacional sobre Biologia, Agronomia e Industrializacion del Pijuayo. San José, C.R.: Editorial de La Universidad de Costa Rica, 1993. p.11-20.
MORA URPÍ, J. 1984. El pejibaye (Bactris gasipaes H.B.K.): origen, biología floral y manejo agronómico. In: Palmeras poco utilizadas de América Tropical. Food and Agriculture Organization (FAO)/Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE), Turrialba, Costa Rica. pp. 118-160.
MATTOS SILVA, L. A. & MORA URPÍ, J. 1996. Descripción Morfológica General de Pejibaye cultivado [Bactris (Guilielma) gasipaes kunth Arecaceae]. Boletim informativo: Serie Tecnica Pejibaye (Guilielma). 5(1):34-37
NOGUEIRA, L. O.; CALZAVARA. ; G. B. B., MULLER, H.C.; CARVALHO, C. J, R de.; GALVÃO, .E. U. P.; SILVA, H, e M..; RODRIGUES ,J. E. L. F. ; CARVALHO, J. E. U de.; OLIVEIRA, M. S P.; NETO, O .G da R. Coleção Plantar 25: A cultura da pupunha. Ed. Textonovo editora e serviço editoriais Ltda., Brasília 1995.
PIRES, M. B.; AMANTE.; E. R..; RODRIGUES, A. M. C.; SILVA L, H. M. da. Caracterização das propriedades físicoquímicas, tecnológicas e viscoamilográficas da farinha de pupunha (bactris gasipae kunt). XX Congresso Brasileiro de Engenharia Química. Florianópolis/SC. 19 a 22 de outubro de 2014.
SANTOS, B. W. C dos. Análises biométricas de características bromatológicas de pupunha (Bactris gasipaes Kunth) de maior teor de óleo provenientes de mercados de Porto Velho - Rondônia. Dissertação apresentada ao Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia para Recursos Amazônicos da Universidade Federal do Amazonas. 2014.
SILVA. M. DAS G. C. P C.; MAIER, T. F.; BARRETTO.; NETO. W. DE S, B. A. DE M. Avaliação da Composição Química da Farinha de Pupunha Processada Crua e Pós Cozimento. 2004.
SILVA, L. M. de M. ; SOUZA, F. C de.; CASTRO , D. S.; NUNES, J. S.; ALMEIDA, F. C. A de. S Avaliação das características físicas e físico-químicas da pupunha. Ver. Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável. Mossoró- Rn- Brasil, p. 05 -08, jul. -set, 2013
YUYAMA, K. Melhoramento de pupunheira para produção de palmito no INPA. Reunião Técnica do Projeto de PROBIO/MMA Pupunha–raças primitivas e parentes silvestres, 2005.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.