AMBIÊNCIA E BEM-ESTAR DE SUÍNOS CRIADOS EM SISCAL (SISTEMA DE CRIAÇÃO AO AR LIVRE)

Authors

  • Joaquim Machado Ramos Instituto Educacional Santa Catarina Faculdade Guaraí-IESC-FAG
  • Sidney Andrade Machado Instituto Educacional Santa Catarina Faculdade Guaraí-IESC-FAG
  • Luanna Machado Ramos Instituto Educacional Santa Catarina Faculdade Guaraí-IESC-FAG
  • Carla Regina Rocha Guimarães Instituto Educacional Santa Catarina Faculdade Guaraí-IESC-FAG

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v4i1.2248

Keywords:

Palavras-chave: Bem-estar animal. Suínos ao ar livre. Suinocultura sustentável.

Abstract

The welfare of pigs raised in free-range systems, known as SISCAL (Free-Range Farming System), is a fundamental concern in the pig production industry. This farming system stands out for offering a more natural and spacious environment for pigs compared to conventional confinement systems. The general objective of this work was to analyze and understand how this system influences the welfare of pigs, considering environmental, behavioral, management and health factors. We seek to examine the advantages and challenges associated with Siscal, evaluate the positive impact of this system on pig welfare, in addition to identifying best practices and strategies to optimize the environment and care of animals in this context. The present study used bibliographic research as a fundamental method for data acquisition, using the exploration of databases that house a vast amount of research and literature related to the research topic. Raising pigs in confinement systems requires a holistic approach that takes into account the environment, management and welfare of the animals. Research and awareness on these issues are critical to improving pig production practices and ensuring that pigs live a healthy and dignified life. Understanding and applying measures to improve the environment and welfare of pigs is not only ethical, but also beneficial to the pig industry as a whole.

 

Keywords: Animal welfare. Free range pigs. Sustainable pig farming.

 

References

ABREU, Paulo Giovanni de; ABREU, Valéria Maria Nascimento; COSTA, Osmar Antônio Dalla. Avaliação de coberturas de cabanas de maternidade em sistema intensivo de suínos criados ao ar livre (Siscal), no verão. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 30, p. 1728-1734, 2001. Acesso em: 4 set. de 2023. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982001000700010

CARVALHO, Camila Lopes et al. Bem-estar animal em suíno. Suinocultura e avicultura: do básico a zootecnia de precisão. São Paulo: Editora Científica Digital, p. 90-115, 2021. Acesso em: 9 set. de 2023. DOI: https://doi.org/10.37885/210203348

CARVALHO, Pedro Luiz Costa; VIANA, Eduardo de Faria. Suinocultura SISCAL e SISCON: análise e comparação dos custos de produção. Custos e Agronegócio Online, v. 7, n. 3, 2011. Acesso em: 20 set. de 2023.

DOS SANTOS, José Jaciel Ferreira et al. Suinocultura de subsistência como alternativa de geração de renda no sertão paraibano: um estudo de caso. DESAFIOS-Revista Interdisciplinar da Universidade Federal do Tocantins, v. 7, n. 4, p. 96-105, 2020. Acesso em: 11 out.. de 2023. DOI: https://doi.org/10.20873/uftv7-8969

FÁVERO, Jerônimo A. et al. A raça de suínos Moura como alternativa para a produção agroecológica de carne. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 2, n. 1, 2007. Acesso em: 15 out.. de 2023.

FORTES, Alessandra et al. Manutenção e ampliação do sistema intensivo de criação de suínos ao ar livre do campus Amajari. Fórum de Integração Ensino, Pesquisa, Extensão e Inovação Tecnológica do IFRR-e-ISSN 2447-1208, v. 5, n. 1, 2018. Acesso em: 15 out. de 2023.

HÖTZEL, Maria José; MACHADO FILHO, Luiz Carlos Pinheiro. Bem-estar animal na agricultura do século XXI. Revista de etologia, v. 6, n. 1, p. 3-15, 2004. Acesso em: 16 out. de 2023.

LEITE, Denyse Maria Galvão et al. Análise econômica do sistema intensivo de suínos criados ao ar livre. Revista brasileira de Zootecnia, v. 30, p. 482-486, 2001. Acesso em: 27 out. de 2023. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982001000200026

MACHADO FILHO, Luiz Carlos Pinheiro. Bem-estar de suínos e qualidade da carne. Uma visão brasileira. In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL VIRTUAL SOBRE QUALIDADE DA CARNE SUÍNA. 2000. Acesso em: 27 out. de 2023.

MACHADO FILHO, Luiz Carlos Pinheiro; HÖTZEL, Maria José. Bem-estar dos suínos. Seminário Internacional de Suinocultura, v. 5, p. 70-82, 2000. Acesso em: 2 nov. de 2023.

MOLENTO, Carla FM. Bem-estar e produção animal: aspectos econômicos-Revisão. Archives of Veterinary Science, v. 10, n. 1, 2005. Acesso em: 2 nov. de 2023. DOI: https://doi.org/10.5380/avs.v10i1.4078

OLIVA, Aline et al. Aspectos de bem-estar relacionados a matrizes suínas alojadas em celas individuais.: Relato de Caso. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal: RBHSA, v. 8, n. 3, p. 89-104, 2014. Acesso em: 2 nov. de 2023.

SANTOS, Fabrício de A. Bem-estar dos suínos. Revista Eletrônica Nutritime, v. 1, n. 3, p. 101-116, 2004. Acesso em: 2 nov. de 2023.

Published

2024-04-30

How to Cite

Joaquim Machado Ramos, Sidney Andrade Machado, Luanna Machado Ramos, & Carla Regina Rocha Guimarães. (2024). AMBIÊNCIA E BEM-ESTAR DE SUÍNOS CRIADOS EM SISCAL (SISTEMA DE CRIAÇÃO AO AR LIVRE). Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 4(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v4i1.2248

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)