CHARACTERISTICS AND POTENTIALITIES OF ALOA

Authors

  • Carla Cristina Cunha da Silva IFTO
  • Gustavo Ozika Lacerda Vicente IFTO
  • Nelson Candido da Silva Junior IFTO
  • Ramon Galvão Silva Sales IFTO
  • OTAVIO CABRAL NETO IFTO https://orcid.org/0000-0002-5072-5638

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v11i1.3024

Keywords:

Bioactive compounds; Traditional use; Natural cosmetology; Therapeutic properties; Tissue regeneration.

Abstract

The present study investigates the characteristics and applications of Aloe vera, a plant widely recognized for its medicinal and cosmetic properties. The research is based on a comprehensive bibliographic review, which includes the analysis of academic studies, scientific articles and specialized sources. Explores in detail the phytochemical characteristics of Aloe vera, identifying the main compounds present in the plant's gel, such as polysaccharides, anthraquinones, and vitamins. These components are analyzed for their therapeutic properties, including anti-inflammatory, healing, antimicrobial, and antioxidant effects. It also examines the traditional use of Aloe vera in different cultures, comparing historical practices with modern uses based on scientific evidence. This analysis reveals the continuity and evolution of the plant's applications over time, highlighting how recent discoveries corroborate and expand traditional knowledge, and highlights the importance of Aloe vera in medicine and cosmetology, underlining its value as a versatile medicinal plant.

Author Biography

OTAVIO CABRAL NETO, IFTO

Formado em Zootecnia (2003) pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), possui Mestrado (2005) em Zootecnia, Doutorado (2011) em Ciência e Tecnologia de Alimentos (UFRRJ) e Estagio Pós-Doutoral pelo PPGCTA/DTA/EMBRAPA Agroindústria de Alimentos. Tem experiência nas áreas de Zootecnia e Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Avaliação e Tipificação de Carcaças, Ovinocaprinocultura, Bovinocultura de corte, Bubalinocultura, Avaliação e Julgamento de Animais , Tecnologia e Qualidade de Carnes e Produtos Cárneos. Atualmente atua como Professor EBTT no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins - IFTO - Campus Palmas e no momento também se encontra como Coordenador dos Cursos de Agronegócio da unidade Palmas nas três formas de oferecimento: Ensino Médio Integrado, Superior e EaD/UAB.

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Published

2024-10-30

How to Cite

Silva, C. C. C. da ., Vicente, G. O. L. ., Silva Junior, N. C. da ., Sales, R. G. S. ., & CABRAL NETO, O. (2024). CHARACTERISTICS AND POTENTIALITIES OF ALOA. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 11(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v11i1.3024

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