BURITI CREAM: PREPARATION, PHYSICAL-CHEMICAL AND SENSORY CHARACTERIZATION

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v9i1.2806

Keywords:

Amazon, Chemical characterization, Product of animal origin

Abstract

Buriti or miriti is a fruit originating from the Amazon, being very abundant in the states of Amazonas, Pará and Maranhão, where it is widely consumed fresh and in different forms. This work sought to develop and characterize, from a physical-chemical and sensorial point of view, a buriti cream obtained from pulp from Abaetetuba, a municipality in the State of Pará, in northern Brazil. The results demonstrated that the pulps used in the preparation of the product were of good quality and a good acceptance of the cream in general, and among males and females, and among all age groups participating in the research was found.

Author Biographies

Antonio dos Santos Silva, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduado em Física (bacharelado: 1996; licenciatura: 1997); Química (licenciatura: 2002; industrial: 2010) e Estatística (bacharelado: 2019); Mestre em Física (1999) e em Química (2010); Doutor em Química (2020) pela UFPA. Trabalhou na educação básica (SEDUC-PA) de 2000 a 2011. Atuamente é Professor Adjunto IV da Faculdade de Farmácia da UFPA, desde 2011, onde leciona Matemática, Bioestatística, Física Geral, Química Geral, Análise Farmacêutica, entre outras disciplinas. Coordenador do Laboratório de Física Aplicada à Farmácia (LAFFA) da UFPA.

Maria Júlia da Silva Sena, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduanda do curso de Farmácia da UFPA.

Matheus Ramon Blanco Camarão, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduando em Farmácia pela UFPA.

Ewerton Carvalho de Souza, Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA)

Doutor em Química pela UFPA. Professor na UFRA.

References

ADOLFO LUTZ. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz. Métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 4. ed. São Paulo: IMESP, 2018. p. 1020.

AOAC. Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis of AOC International. 17 ed. Horwitz, W. Association of Official Analytical Chemists: Gaithersburg, MD, 2000. p. 22 – 33.

BRASIL (2018). Instrução Normativa Nº 37 de outubro de 2018 - Continuação Anexo II. Dispõe sobre os parâmetros analíticos e quesitos complementares aos padrões de identidade e qualidade de polpa de fruta. Brasília, DF: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento/Secretaria de Defesa Agropecuária.

C NDIDO, T. L. N.; SILVA, M. R.. Comparison of the physicochemical profiles of buriti from the Brazilian Cerrado and the Amazon region. Food Science and Technology, 37(1), 78-82, 2017.

CASTRO, R. L. et al. Farinha da polpa do fruto da Mauritia flexuosa em dietas para Colossoma macropomum. Rev Agro Amb, v. 14, n. 2, p. 441-454, 2021. e-ISSN 2176-9168.

DE LIMA PANTOJA NETO, L.; BRITO NEGRÃO, C. A.; CARVALHO DE SOUZA, E.; DOS SANTOS SILVA, A. ELABORAÇÃO E ANÁLISES FÍSICO-QUÍMICAS E SENSORIAL DE DOCE DE JAMBO VERMELHO EM CALDA. Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro, [S. l.], v. 7, n. 1, 2024. DOI: 10.61164/rmnm.v7i1.2688. Disponível em: http://revista.unipacto.com.br/index.php/multidisciplinar/article/view/2688. Acesso em: 29 ago. 2024.

DELGADO, C.; COUTURIER, G.. Relationship between Mauritia flexuosa and Eupalamides cyparissias in the Peruvian Amazon, Palms v. 47, n. 2, p. 104- 106, 2003.

DE SOUSA, P. B. et al. Geleia de buriti convencional, light e diet: desenvolvimento, caracterização físico-química, microbiológica e sensorial. Braz. J. of Develop., Curitiba, v. 6, n.4,p.21272-21293 apr. 2020. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/341269678_Geleia_de_buriti_convencional_light_e_diet_desenvolvimento_caracterizacao_fisico-quimica_microbiologica_e_sensorial. Acesso em 30 de julho de 2024.

DOS SANTOS, P. L. F.; REIS, H. P. G.; FRIGÉRIO, G. C.; NARDY, H. D.; DOS SANTOS, M. C. G.. ACEITABILIDADE DE DIFERENTES COMPOSIÇÕES DE CALDA DE COMPOTA DE FIGO PARA AMBOS OS SEXOS, 2018. Disponível em: https://agbbauru.org.br/publicacoes/Mobilizar2018/pdf/53-Mobilizar.pdf. Acesso em 29 de agosto de 2024.

KOOLEN, H. H.; SILVA, F. M.; GOZZO, F. C.; SOUZA, A. Q; SOUZA, A. D.. Antioxidant, antimicrobial activities and characterization of phenolic compounds from buriti (Mauritia flexuosa L. f.) by UPLC–ESI-MS/MS. Food research international, 51: 467-473, 2013.

MANHÃES, L. R. T. Caracterização da polpa de buriti (Mauritia flexuosa, Mart.): um potente alimento funcional. 2007. 78 f. Dissertação (Mestrado) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2007.

MARTÍN-ESPARZA, M. E.; ESCRICHE, I.; PENAGOS, L.; MATÍNEZ-NAVARRETE, N. Quality stability assessment of a strawberry-gel product during storage. Journal of Food Process Engineering, v. 34, n. 2, p. 204-223, 2011.

MARTINS, A. K. R. et al. OS BENEFÍCIOS DO BURITI E SUA QUALIDADE NUTRICIONAL PARA O CONSUMO HUMANO. In: CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS: O AVANÇO DA CIÊNCIA NO BRASIL - VOLUME 3. Editora Conhecimento Livre, p. 293-306, 2023. Doi: 10.37885/230212145.

MARTINS, R. C.; AGOSTINI-COSTA, T. S.; SANTELLI, P.; FILGUEIRAS, T. S. MAURITIA FLEXUOSA (BURITI). IN: VIEIRA, R.F.; CAMILLO, J.; CORADIN, L. Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: Plantas para o Futuro: Região Centro-Oeste. Brasília, DF: MMA, 2016.

MATTOS, J. S.; MEDIROS, B. J. T. DENSIDADE DE POLPAS DE FRUTAS TROPICAIS: BANCO DE DADOS E DETERMINAÇÃO EXPERIMENTAL. BioEng, Campinas, v.2, n.2, p. 109-118, jan/abr., 2008.

MORENO, M. N.; COLARES, J. A.; RAMOS, J. A. F.; SILVA, L. H. G.; MARINHO, N. M. V.; MARTIM, S. R. Análises físico-químicas e qualidade microbiológica de polpas in natura de buriti (Mauritia flexuosa L.) comercializadas em feiras de Manaus-Amazonas. Research, Society and Development, v. 10, n. 14, e529101422565, 2021. DOI: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v10i14.22565.

SANDRI, E. C. et al. Peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARγ) agonist fails to overcome trans-10, cis-12 conjugated linoleic acid (CLA) inhibition of milk fat in dairy sheep, Animal, v. 12, p. 1405-1412, 2017.

SOARES, J. C. M. et al. AVALIAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA E SENSORIAL COMPARATIVA DE LEITE CONDENSADO CONVENCIONAL, ZERO LACTOSE E DE SOJA. In: XXVIII Congresso de Iniciação Científica. UFPEL, 2019.

SOUSA, F. C.; SILVA, L. M. M.; CASTRO, D. S.; NUNES, J. S.; SOUSA, E. P. Propriedades Físicas e Físico-químicas de polpa de Juazeiro. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 8, n. 2, p. 68-71, 2013.

STEPHANI, R. et al. CARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA DO CREME DE LEITE UHT COMERCIALIZADO NO BRASIL. Rev. Inst. Latic. Cândido Tostes, Mar/Abr, nº 379, 66, p.25-29, 2011.

Published

2024-09-30

How to Cite

dos Santos Silva, A., da Silva Sena, M. J., Blanco Camarão, M. R., & Carvalho de Souza, E. (2024). BURITI CREAM: PREPARATION, PHYSICAL-CHEMICAL AND SENSORY CHARACTERIZATION. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 9(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v9i1.2806

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>