THE ROLE OF THE PHARMACIST IN THE PRODUCTION AND QUALITY ASSURANCE OF BEER
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v11i1.4100Keywords:
Cerveja; garantia da qualidade; farmacêutico.Abstract
Beverage production has represented a major advance in contemporary times, especially with economic importance in terms of consumption. Pharmacists are prominent professionals in this process, since one of their areas of activity is in the food and beverage industry, where they work in different stages and sectors, such as quality control and assurance. The objective of this study is to report on the importance of pharmacists in the beer production process, in addition to their role in quality assurance. It was developed through an integrative literature review, with a qualitative approach. For this study, the following databases will be consulted: National Center for Biotechnology Information (PUBMED), Scientific Electronic Library Online (SCIELO) and Latin American and Caribbean Literature in Health Sciences (LILACS). The following descriptors and their combinations in Portuguese and English were used to search for articles: “Beer production”; “pharmacist”; “Quality assurance”. Initially, the search for descriptors was carried out individually, in which all are registered. Scientific articles that underwent peer review, were original, in Portuguese and English, from 2016 onwards. The results were based on a critical analysis of the articles, focusing on understanding the importance of the pharmacist in the beer production process and in quality assurance, highlighting as the main result the attributions and flows necessary for pharmaceutical performance. It is concluded that performing quality control is essential to ensure and verify whether beer production meets the required quality standards through safe evaluation in all protocols established by the various regulatory agencies.
References
ALMEIDA, D. S.; BELO, R. F. C. Análises físico-químicas de cervejas artesanais e industriais comercializadas em Sete Lagoas-MG. Revista Brasileira de Ciências da Vida, v. 5, n. 5, 2017.
BATISTA, E. L. A. Cerveja artesanal: uma revisão sobre o seu Processo de produção e seu potencial antioxidante. 2021. 36f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia dos Alimentos) - Universidade Federal de Uberlândia, 2021.
CARVALHO NETO, D. M. et al. Conceitos Químicos Envolvidos na Produção da Cerveja: uma revisão. Revista Virtual de Química, v. 12, n. 1, p. 1-28, 2020.
COELHO NETO, D. M. et al. Estudo do perfil químico de cervejas brasileiras: uma avaliação entre as bebidas artesanais e industriais. Quim. Nova, v. 45, n. 5, p. 518-530, 2022.
Chagas, M. L. et al. Atuação do farmacêutico na indústria de alimentos. Revista Contemporânea, v. 4, n 12, p. 1-16, 2024.
DE PAULA, L. N.; ALVES, A. R.; SHEUER NANTES, E. A. A importância do controle de qualidade em indústria do segmento alimentício. Revista Conhecimento Online, [S. l.], v. 2, p. 78-91, 2017.
FERREIRA, L. F. Análise das cervejas tipo cream ale, pilsen e saison, segundo as especificações legais. 2019. 42f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Farmácia) - Universidade Federal da Paraíba. 2019.
MENEZES, M. C. R. C. Controle de qualidade em uma cervejaria artesanal: análise de contaminantes do processo de fabricação e eficácia do sistema de clean in place. 2019. 58f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia dos Alimentos) - Universidade Federal Rural de Pernambuco, 2019.
NASCIMENTO, J. M. R.; SANTOS, M. R.; QUINTILIO, M. S. V. O controle de qualidade nas indústrias farmacêuticas. Revista JRG de Estudos Acadêmicos, v. 5, n. 11, 2022.
NAVARRO, L. et al. Processo de fabricação de cerveja artesanal. In: Anais da Feira de Ciências, Tecnologia, Arte e Cultura do Instituto Federal Catarinense do Campus Concórdia, v. 6, n. 1, 2023.
OLIVEIRA, M. C. Cerveja Artesanal: Matérias-primas, Processamento, Fermentação e Desenvolvimento Tecnológico de Fabricação. Ciência e Tecnologia de Alimentos: Pesquisa e Práticas Contemporâneas, v. 2, p. 335-351, 2021.
OLIVEIRA, A. M. R.; DREVECK, D.; ARL, M. Análise do processo de produção de cerveja. Repositório Universitário de Ânima, v. 18, n. 3, p. 1-11, 2023.
PENEDO, LS; et al. Utilização das ferramentas da qualidade nos processos de manutenção, visando o desperdício de tempo e a produtividade. RevistaTeccen, v. 13, n. 1, p. 16-24. 2020.
PIMENTA, L. B. et al. A história e o processo da produção da cerveja: uma revisão. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 37, n. 3, 2020.
PIMENTEL, C. E. M. et al. Produção de cerveja artesanal com adição de ácido ascórbico a partir de fruto amazônico. Brazilian Journal of Development, v. 5, n. 10, p. 18553-18560, 2019.
RAMOS, E. N.; ANDRADE, L. G. Atuação do farmacêutico no controle de qualidade. Revista Ibero- Americana de Humanidades, Ciências e Educação- REASE, São Paulo, v.8.n.03. p. 422-431, mar. 2022.
ROVIRA, J. Sanitização. Módulo de Referência em Ciência de Alimentos. Enciclopédia de Alimentos e Saúde, v. 8, n. 3, p. 706-713, 2016.
SALES, L. S.; SOUZA, P. G. Produção de cerveja do estilo Catharina Sour com Araçá-boi (Eugenia stipitata McVaugh). Brazilian Journal of Development, v. 7, n. 1, p. 1599-1613, 2021.
SAVEDRA, L. A.; ROYER, R.; ROSA, A. Ferreira Porto. Aplicação de ferramentas da qualidade e planejamento para o controle de produção de cerveja artesanal. Revista Prociências, v. 4, n. 1, junho, 2021.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.