DETERMINATION OF SODIUM CYCLAMATE CONTENT IN DIET FOODS AND BEVERAGES BY UV-VIS SPECTROPHOTOMETRY
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v8i1.2901Keywords:
Ciclamato de sódio, alimentos e bebidas dietéticas, espectrofotometria UV-Vis.Abstract
Sodium cyclamate is a synthetic sweetener used by the industry in a number of foods, beverages and medicines. The use of this sweetener, generally in the proportion of ten parts of cyclamate to one part of saccharin, results in the enhancement of the sweet taste in addition to masking the bitter taste of saccharin, a synthetic sweetener widely used by the industry in a number of foods, beverages and medicines. In Brazil, until the 1990s, only saccharin, cyclamate and aspartame were used, today the current Brazilian Legislation approves their use in foods, the natural sweeteners sorbitol, mannitol, isomalt, stevioside, maltitol, lactitol and xylitol, and the artificial sweeteners saccharin, cyclamate, aspartame, acesulfame-K and sucralose. Currently, there is great concern about the consumption of products due to excess sodium cyclamate and sweetener levels present. The samples analyzed showed sodium cyclamate levels within the standards established by Brazilian legislation. The sample recovery test demonstrated that the method used to determine cyclamate is reliable.
References
MEDEIROS, RA, CARVALHO, AED, ROCHA-FILHO, RC, & FATIBELLO-FILHO, O. Determinação voltamétrica de ciclamato de sódio em produtos dietéticos empregando um eletrodo de diamante dopado com boro. Química nova, v. 31, pág. 1405-1409, 2008.
MEDINA, DEYBER ARLEY VARGAS. Estudo do polimorfismo dos edulcorantes artificiais sacarina, sacarina sódica, ciclamato de sódio e acesulfame-K. Tese de Doutorado. Universidade de São Paulo. 2013.
NATIVIDADE, D.P; RODRIGUES, D. C. G. A; VIEIRA, V. S. XENOBIÓTICOS: frequência da inserção na dieta alimentar dos adoçantes artificiais com destaque para o Aspartame, Ciclamato de Sódio e Sacarina Sódica-possíveis efeitos adversos. Revista Práxis, v. 3, n. 5, 2011.
PETRARCA, M.H; BONIFÁCIO, M.T.E. da S; MONTEIRO, Magali. Ciclamato de sódio em refrigerantes de baixa caloria. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 70, n. 1, p. 86-91, 2011.
SILVA, A. K. C.; SILVA, J. C. de M.; SILVA, G. C.; SANTOS, P. A. dos; EGEA, M. B. Teor de ciclamato de sódio e perfil do consumidor de bebidas dietéticas. Segurança Alimentar e Nutricional, v. 26, p. e019014, 2019.
SOUTO, M. A. M., OKADA, M. M., OKADA, I. A., DOVIDAUSKAS, S. A determinação de nitrato em águas por espectrofotometria UV: usos e precauções. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 65, n. 1, p. 66-70, 2006.
TORLONI, M. R., NAKAMURA, M. U., MEGALE, A., SANCHEZ, V. H. S., MANO, C., FUSARO, A. S., MATTAR, R.O uso de adoçantes na gravidez: uma análise dos produtos disponíveis no Brasil. Revista Brasileira de Ginecologia e Obstetrícia, v. 29, p. 267-275, 2007.
VASCONCELLOS, M. L. S.; BUFFON, E., PROFETI, D.; PROFETI, L. P. R. Determinação eletroquímica de ciclamato de sódio em meio aquoso sobre filme de complexo de níquel. Blucher Physics Proceedings, v. 3, n. 1, p. 142-146, 2016.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.