BURITI CREAM: PREPARATION, PHYSICAL-CHEMICAL AND SENSORY CHARACTERIZATION

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v9i1.2806

Keywords:

Amazon, Chemical characterization, Product of animal origin

Abstract

Buriti or miriti is a fruit originating from the Amazon, being very abundant in the states of Amazonas, Pará and Maranhão, where it is widely consumed fresh and in different forms. This work sought to develop and characterize, from a physical-chemical and sensorial point of view, a buriti cream obtained from pulp from Abaetetuba, a municipality in the State of Pará, in northern Brazil. The results demonstrated that the pulps used in the preparation of the product were of good quality and a good acceptance of the cream in general, and among males and females, and among all age groups participating in the research was found.

Author Biographies

Antonio dos Santos Silva, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduado em Física (bacharelado: 1996; licenciatura: 1997); Química (licenciatura: 2002; industrial: 2010) e Estatística (bacharelado: 2019); Mestre em Física (1999) e em Química (2010); Doutor em Química (2020) pela UFPA. Trabalhou na educação básica (SEDUC-PA) de 2000 a 2011. Atuamente é Professor Adjunto IV da Faculdade de Farmácia da UFPA, desde 2011, onde leciona Matemática, Bioestatística, Física Geral, Química Geral, Análise Farmacêutica, entre outras disciplinas. Coordenador do Laboratório de Física Aplicada à Farmácia (LAFFA) da UFPA.

Maria Júlia da Silva Sena, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduanda do curso de Farmácia da UFPA.

Matheus Ramon Blanco Camarão, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduando em Farmácia pela UFPA.

Ewerton Carvalho de Souza, Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA)

Doutor em Química pela UFPA. Professor na UFRA.

References

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Published

2024-09-30

How to Cite

dos Santos Silva, A., da Silva Sena, M. J., Blanco Camarão, M. R., & Carvalho de Souza, E. (2024). BURITI CREAM: PREPARATION, PHYSICAL-CHEMICAL AND SENSORY CHARACTERIZATION. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 9(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v9i1.2806