USO DA MORINGA (Moringa oleífera Lam) E DA LEUCENA (Leucaena leucocephala) COMO ALTERNATIVAS PARA A SUPLEMENTAÇÃO NA ALIMENTAÇÃO ANIMAL
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v6i1.2524Keywords:
Moringa, Leucena, Bromatologia, Fatores edafoclimáticosAbstract
The present work addresses the comparison of the use of moringa (Moringa oleífera Lam) and leucaena (Leucaena leucocephala) in animal feed, particularly cattle, as an alternative way of providing quality protein for animals, especially in times of drought, when Pastures go through periods of seasonality, thus reducing the supply of quality forage, causing a drop in animal weight. This comparison between plants has the scope of, through analysis of data available in the literature, presenting the best option for the producer in the use of plants as food supplementation, presenting advantages and disadvantages of each plant, in the contexts of bromatology, forms of cultivation , densification and edaphoclimatic factors. The methodology included a bibliographic review of studies of scientific articles and general scientific literature available on the topic. The results obtained point to a careful analysis of the pros and cons in the use of each plant in supplementing animal feed, demonstrating that each of the plants has peculiar characteristics, with different levels of crude protein, neutral detergent fiber and acid, in addition to other values. , such as dry matter available in plants. The conclusion is that moringa is a better option compared to leucaena, as it does not contain anti-nutritional factors such as mimosine, which is difficult to deactivate and toxic to animals, has the same versatility of uses and can withstand adverse climate and soil conditions.
References
AREGHEORE, E.M., 2002. Intake and digestibility of Moringa oleífera-batiki grass mixtures by growing goats. Small Ruminant Research. 46, 23-28.
ABBAS, M. et al. Intercroping of sesbania (Sesbania sesban) and leucaena (Leucaena leucocephala) with five annual grasses under semi-arid conditions as affected by inoculation with specific rhizobia and associative diazotrophs. Agronomie, Egito, v. 21, n. 6-7, p. 517-525, Sept./Nov. 2001.
BAKKE, I.A.; SOUTO, J.S.; SOUTTO, P.C.; BAKKE, O.A. Características de crescimento e valor forrageiro da moringa (Moringa oleifera lam) submetida a diferentes adubos orgânicos e intervalos de corte. Engenharia Ambiental, v.7, n.2, p.133-144, 2010.
CYSNE, J.R.B. Propagação in vitro de Moringa oleifera L. 2006. 81p. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia) – Programa de Pós-graduação em Agronomia, Universidade Federal do Ceará, 2006.
DECKER, V. Avaliação Da Intensidade Luminosa Na Germinação E No Desenvolvimento Inicial De Leucena (Leucaena Leucocephala (Lam) De Wit.). 2008. 68 f. Tese (Mestrando em stricto sensu) - Faculdade em agronomia, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Marechal Rondom.
DONKOR, A.M et al. Estimating the Nutritional Value of the Leaves of Moringa oleifera on Poultry. Food and Nutrition Sciences, v.4, n. 11, 2013.
FAHEY, J.W. Moringa oleifera: A review of the Medical Evidence for Its Nutritional, Therapeutic, and Prophylactic Properties. Part 1. Trees for Life Journal, n.1, p.5, 2005.
PÉREZ, A.; SANCHEZ, T.; ARMENGOL, N.; REYES, F. Características y potencialidades de Moringa oleifera, Lamark. Una alternativa para la alimentación animal. Pastos y Forrajes, v.33, n.4, p.1-16, 2010.
FERNANDES, D.L. Produtividade e composição bromatológica da forragem de moringa. 2017. 35p. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) – Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Sergipe, 2017.
FOIDL, N.; MAYORAGA L.; VÁSQUEZ, W. Utilización del marango (Moringa oleifera) como forraje fresco para ganado, Managua, NIC, 2003. In: Conferência eletrônica da FAO sobre “Agroforestería para la producción animal en Latinoamérica”, 1, 2003, Anais... Nicaragua, 2003. v.1, p.5.
GONZÁLEZ, D. Moringa oleífera – La garantía de un futuro mejor. Revista ACPA – Órgano Oficial de la Asociación Cubana de Producción Animal – Artículos Técnicos, La Habana, Cuba, n.3, p.40-42, 2012.
GUTIÉRREZ, P et al. Tasas de degradación ruminal de foliage de Moringa oleífera em vacas reyna usando la técnica em sacco. La Calera – Ciência Animal, v.12, n.18, 2012.
KILL, L. H. P.; MENEZES, E. A. (Ed.). Espécies vegetais exóticas com potencialidades para o semiárido brasileiro. Petrolina: Embrapa Semi-Árido, Brasília, 2005.
LIMA, J. A. EVANGELISTA, J. R. Leucena (Leucaena leucocephala), Lavras,2008. Disponível em: www.editora.ufla.br/BolExtensao/pdfBE/bol_50.pdf.Acessado em: 25 ago. 2018.
LIMA, T. S.. Utilização do feno de moringa (moringa oleifera lam) na alimentação de suínos em crescimento e terminação autor: tayara soares de lima. 2016. 86 f. Tese (Doutorado) - Curso de Zootecnia, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, 2016.
LISITA, F.O.; JULIANO, R.S; MOREIRA. Circular técnico 119 cultivo e processamento da moringa na alimentação de bovinos e aves. Brasília. DF. Embrapa Pantanal, p.02-05, 2018.
LORENZI, H. et al. Árvores Exóticas no Brasil: madeiras, ornamentais e aromáticas. Instituto Plantarum de Estudos da Flora Ltda. Nova Odesa, São Paulo, 2003.
MACAMBIRA, G.M.; RABELLO, C.B.V; NAVARRO, M.I.V; LUDKE, M.C.M.M.; SILVA, J.C.R.; LOPES, E.C.; NASCIMENTO, G.R.; LOPES, C.C.; BANDEIRA, J.M., SILVA, D.A. Caracterização nutricional das folhas de Moringa oleifera (MOL) para frangos de corte. Arquivos Brasileiros de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.70, n.2, p.570-578, 2018.
MANELLA, M. Q.; LOURENCO, A. J.; LEME, P. R. Recria de bovinos nelore em pastos de Brachiaria brizantha com suplementação proteica ou com acesso a banco de proteína de Leucaena lecocephala: Desempenho animal. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 31, n. 6,p.2274-2282, 2002.
MCCONNACHIE, G.L.; FOLKARD, M.G.K.; MTAWALI, M.A.; SUTHERLAND, J.P. Fild trials of appropriate hydraulic floculation processes.Water Research, v.33, n.6, p.1425- 1434, 1999.
MELO, A.S.; ARRUDA, A.M.V.; ARAÚJO, C.E.T.; SILVA, M.C.P.; ARAÚJO, M.S. Feno de leucena na alimentação de ave Isa Label em fase de crescimento. 47ª Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia. Anais... Salvador,2010.
OLIVEIRA, M.V.M; CHIODI, M.D.S; FERNANDES, H.J.; LISITA, F.O.; LUZ, D.F.; SALLA, L.E. Moringa oleifera na alimentação de bezerros lactentes da raça Pantaneira. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v.18, n.1, p.152-160, 2017.
OLIVEIRA, P.B.; MURAKAMI, A.E.; GARCIA, E.R.M.; MACARI, M.; SCAPINELLO, C. Influência de Fatores Antinutricionais da Leucena (Leucaena leucocephala e Leucaena cunningan) e do Feijão Guandu (Cajanus cajan) Sobre o Epitélio Intestinal e o Desempenho de Frangos de Corte. Revista Brasileira de Zootecnica, v.29, n6, mai. 2000.
PARROTTA, J. A. Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit., tantan. Departament of agriculture, Forest Service, Southern Forest. Experimental Station, New Orleans, LA, 8 p. SO-ITF-SM-52, 2002.
PARENTE, H.N.; MACHADO, T.M.M.; CARVALHO, F.C.; GARCIA, R.; ROGERIO, M.C.P.; BARROS, N.N.N.; ZANINE, A.M. Desempenho produtivo de ovinos em confinamento alimentados com diferentes dietas Arq. Bras. Med. Vet. Zootec., v.61, n.2, p.460-466, 2009.
PASSOS, M.; SANTOS, D.M.C.; SANTOS, B.S.; SOUZA, D.C.L.; SANTOS, J.A.B.; SILVA, G.F. Qualidade pós-colheita da moringa (Moringa oleifera Lam.) utilizada na forma in natura e seca. Revista Geintec, v.3, p.113-12, 2013.
PEREIRA LIMA, T.S. Utilização do feno de moringa (Moringa oleifera Lam.) na alimentação de suínos em crescimento e terminação. 2016. 86p. Tese (Doutorado Integrado em Zootecnia) – Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Federal Rural de Pernambuco, 2016.
SANCHEZ, A.P.T, ARMENGOL, N., REYES, F. Caracteristicas y potencialidade de Moringa oleifera, Lamark. Una alternanativa para la alimentacion animal. Pastos y Forrages, v.33, n.4, p.1-16, 2010.
SANTOS, M.L.; OLIVEIRA, A.P.S; SANTOS, B.N.G; SILVA, O.A.; NUNES, L.C.C.; LOPES, E.C. Moringa oleífera, avaliação nutricional, fitoquímica e toxicológica do caule, talo e folha. Research, Society and development, v.11, n.6, p.04-05, 2022.
SILVA JÚNIOR, R.V. Uso da Moringa oleífera na alimentação de galinhas poedeiras. 2017. 62p. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal Rural de Pernambuco, 2017.
SOUSA, F. B. Leucena: produção e manejo no Nordeste brasileiro. Embrapa Caprinos, Sobral, 2005. Disponível em:< tps://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPC-2010/22981/1/ct18.pd. Acesso em: 25 ago. 2018.
SOUSA, F. B. Leucena: Alternativa forrageira de alta qualidade para caprinos e ovinos. Embrapa Caprinos, Sobral, 2001. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/53179/1/Folder-Leucena.pf.pdf . Acesso em: 25 ago. 2018.
SOUZA, A.A.; ESPINDOLA, G.B. Bancos de Proteina de Leucena e de Guandu para Suplementacao de Ovinos Mantidos em Pastagens de Capim-Buffel. Rev. bras. zootec., v. 29, p.365-372, 2000.
SOUZA, T.M.A.; SOUSA, T.A.; OLIVEIRA NETO, T.; SOUTO, L.S.; DUTRA FILHO, J.A.; MEDEIROS, A.C. Crescimento e desenvolvimento inicial da cultura da moringa (Moringa oleifera Lam.) submetida à fertilização orgânica. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.10, n.5, p.103-105, 2015.
VAN SOEST, P.J. Nutritional ecology of the ruminents. Corvallis, Oregon: O & Books, 1994.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.