Development of a natural acid-base indicator from the bark extract of the red jambo (Syzygium malaccense L.)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v4i1.2278

Keywords:

Alternative materials, neutralization, anthocyanins

Abstract

The red jambo (Syzygium malaccense L.) is a tropical fruit known for its vibrant red color, which is due to
the presence of anthocyanins, a group of natural pigments. In this study, the extract obtained from the fruit
peel was used as a natural indicator. Experiments were conducted to evaluate its effectiveness as an acidbase indicator in different pH ranges. The results obtained revealed that the ketone extract demonstrated
superior performance in the extraction of anthocyanins present in the samples, exhibiting distinct color
changes in acidic and alkaline environments. Its ability to indicate pH variations through visual color
changes makes it a practical and accessible choice for classroom demonstrations and laboratory research,
contributing to a deeper understanding of fundamental chemistry concepts.

Author Biographies

Lázaro de Lima Pantoja Neto, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduando em bacharelado em Farmácia pela UFPA.

Charles Alberto Brito Negão, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Engenheiro Químico (UFPA) e mestre e doutor em Química pela UFPA.

Ewerton Carvalho de Souza, Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA)

Doutor em Química pela UFPA.

Antonio dos Santos Silva, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduado em Física (bacharelado: 1996; licenciatura: 1997); Química (licenciatura: 2002; industrial: 2010) e Estatística (bacharelado: 2019); Mestre em Física (1999) e em Química (2010); Doutor em Química (2020) pela UFPA. Trabalhou na educação básica (SEDUC-PA) de 2000 a 2011. Atuamente é Professor Adjunto IV da Faculdade de Farmácia da UFPA, desde 2011, onde leciona Matemática, Bioestatística, Física Geral, Química Geral, Análise Farmacêutica, entre outras disciplinas. Coordenador do Laboratório de Física Aplicada à Farmácia (LAFFA) da UFPA.

References

Aguiar Neto, V. O.. Influência do tamanho da semente na germinação do jambovermelho (syzygium malaccense (L.) Merr& LM Perry) sobre diferentes substratos.

Monografia (Graduação) – Universidade Federal do Maranhão – Curso de

Agronomia, 2016. Disponível em: http://hdl.handle.net/123456789/943.

Almeida, C. dos S. et al. O uso de indicadores ácido-base naturais no ensino de

Química: uma revisão. 2021. TCC de Graduação (Licenciatura Plena em Ciências –

Biologia e Química) – Universidade Federal do Amazonas, 2021. Disponível em:

http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5926.

Augusta, I. M.; Resende, J. M.; Borges, S. V.; Maia, M. C. A.; Couto, M. A. P. G.

Caracterização física e química da casca e polpa de jambo vermelho (Syzygium

malaccensis, (L.) Merryl & Perry). Ciência e Tecnologia de Alimentos. v. 30, n. 4, p.

-932, 2010.

Azevêdo, J. C. S. Estratégias de Obtenção do Corante do Jambo Vermelho (Syzygium

malaccense) e Avaliação de sua Funcionalidade. 2010. 115 f. Dissertação (Mestrado

em Engenharia Química) - Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2010.

Batista, Â. G.; da Silva, J. K.; Cazarin, C. B. B; Biasoto, A. C. T.; Sawaya, A. C. H. F.;

Prado, M. A.; Júnior, M. R. M.. Red-jambo (Syzygium malaccense): Bioactive compounds

in fruits and leaves. Food Science and Technology, 76(1), 284-291. 2017.

http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2016.05.013. DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.05.013

Brasil. Lei de Diretrizes e Bases da Educação Nacional, LDB. 9394/1996.

Conceição, C. M. S.; Melo Junior, J. G.; Coelho, E. M. UTILIZAÇÃO DA CASCA DO

JAMBO VERMELHO (SYZYGIUM MALACCENSE) COMO INDICADOR DE

PH [...]. Cametá, PA: [s. n.]. In: 58º Congresso Brasileiro de Química, São Luís-MA,

Cruz, A. V. de M.; Kaplan, M. A. C. Uso medicinal de espécies das famílias myrtaceae e

melastomataceae no Brasil. Floresta e ambiente, v. 11, n. 1, p. 47-52, 2012.

Furtado, M. A. A. et al. Extrato hidroalcóolico da espécie Iroxa chinensi como indicador

ácido-base. Research, Society and Development, v. 11, n. 12, p. e466111234780-

e466111234780, 2022.

Lima, E. D. P. A. et al. Caracterização física e química dos frutos da umbu-cajazeira

(Spondias spp) em cinco estádios de maturação, da polpa congelada e néctar. Revista

Brasileira de Fruticultura, v. 24, n. 2, p. 338-343, 2002. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452002000200013

López, P. J. R.; et al. Natural pigments: carotenoids, anthocyanins, and betalains –

characteristics, biosynthesis, processing and stability. Critical Reviews Food Science

Nutrition, v.40, n.3, p.173-289, 2000. DOI: https://doi.org/10.1080/10408690091189257

Monteiro, E. P.; Freitas, L. A.. Identificação de antocianinas em frutas da região

amazônica: Um indicador natural usado como recurso didático para o ensino de química.

Braz. J. of Develop., Curitiba, v. 6, n. 11 , p.86590-86600, 2020.

DOI:10.34117/bjdv6n11-178. DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv6n11-178

Munhoz, C. L.; Ferreira, T. H. B.; Gomes, M. C. da S.. Caracterização Física de Frutos

de Jambo Vermelho. Cadernos de Agroecologia, v.13, n.2, 2018.

Peres, E. G.; de Oliveira, E. V.; Gonçalves, T. M.; Yamaguichi, K. K. de L.. Produtos

Naturais e o ensino de Ciências: Tubérculo Amazônico como alternativa de indicador

Ácido e Base. Research, Society and Development, v. 11, n. 13, e178111335106, 2022.

DOI: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v11i13.35106. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v11i13.35106

Vasconcelos, K. M. M.; et al.. Aproveitamento tecnológico do jambo vermelho (Syzygium

malaccense (L.) Merr. & L.M. Perry) na produção de s43858orvete. Research, Society

and Development, v. 12, n. 12, e51121243858, 2023. DOI: DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v12i12.43858

http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v12i12.

Volp, A. C. P; et al. Flavonóides: Antocianinas Características e propriedades na nutrição

e saúde. Rev. Bras. Nutr Clin., p.144, 2008.

Published

2024-04-30

How to Cite

de Lima Pantoja Neto, L., Brito Negão, C. A., Carvalho de Souza, E., & dos Santos Silva, A. (2024). Development of a natural acid-base indicator from the bark extract of the red jambo (Syzygium malaccense L.). Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 4(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v4i1.2278