CAPIAÇU SILAGE IN DAIRY CATTLE FEEDING

Authors

  • HYAGO BORGES DE OLIVEIRA Instituto Educacional Santa Catarina - Faculdade Guaraí
  • SIMEONNY PEREIRA CABRAL Instituto Educacional Santa Catarina - Faculdade Guaraí
  • DANIEL DE HOLANDA SILVA Instituto Educacional Santa Catarina - Faculdade Guaraí

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v12i1.1798

Keywords:

Livestock, Silage, Animal production, Animal Nutrition

Abstract

BRS Capiaçu silage is a great alternative for feeding beef and dairy cattle as it has an economic advantage when compared to other sources of roughage, such as corn silage, although corn silage is of excellent quality, its high production cost becomes unfeasible for many, BRS capiaçu is a large grass, excellent for silage production, so this work addresses the bromatological composition of BRS capiaçu elephant grass silage, evaluating it as a viable alternative for animal feed during the dry season or confined cattle in the northern region of Brazil. During this season, pasture supplies decrease, and silage becomes a practical and economical strategy, especially for small producers. In this context, capiaçu emerges as an excellent alternative, increasing productivity by up to 30% in the dry season. The quality of elephant grass silage depends on several factors, including dry matter content and the use of solid additives to improve fermentation. The addition of sugar and microbial inoculants helps achieve effective fermentation. Furthermore, capiaçu has a favorable nutritional profile, with carbohydrates that are easily fermented, making it suitable for animal feed.

References

ADESE, B.L. O CAPIM-ELEFANTE: Métodos nutricionais e alimentação de ruminantes Viçosa, MG: maio 2004.

ALMEIDA, C. R. et al. Características fermentativas da silagem de capiaçu inoculada com aditivos biológicos. Revista de Ciências Agroveterinárias, v. 30, n. 2, p. 87-94, 2015.

ALMEIDA, M. C. et al. Qualidade fermentativa e valor nutritivo da silagem de capim-elefante com adição de milho desintegrado com palha. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 2019.

ALMEIDA, S. R. et al. Estratégias de suplementação na dieta de gado leiteiro com capim-elefante. Anais do Congresso Nacional de Zootecnia, v. 31, n. 3, p. 74-81, 2020.

AMARAL, G. A. et al. Características fermentativas e perdas na silagem de capim-elefante com adição de casca de café. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 46, n. 9, p. 779-786, 2017.

ANDRADE, Izabela Vieira Oliveira et al. Perdas, características fermentativas e valor nutritivo da silagem de capim-elefante contendo subprodutos agrícolas. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 39, p. 2578-2588, 2010. Disponível em: DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982010001200004

BARBOSA, A. M. et al. Avaliação da qualidade da silagem de capiaçu para bovinos leiteiros. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 32, n. 4, p. 123-130, 2005.

CARVALHO, R. M. Ensilagem e fenação como técnicas de processamento do capim-elefante. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 20, n. 3, p. 67-74, 2022.

CHAGAS, J. A. et al. Qualidade fermentativa e perdas na ensilagem de capim-elefante submetido a diferentes tratamentos. Pesquisa Agropecuária Tropical, 2020.

COSER, Antonio Carlos; MARTINS, Carlos Eugênio; DERESZ, Fermino. Capim-elefante: formas de uso na alimentação animal. 2000. Disponível em:

COSTA, F. G. Estratégias de manejo na alimentação de gado leiteiro com capim-elefante. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 18, n. 1, p. 56-63, 2017.

COSTA, L. A. et al. Uso da silagem de capiaçu na alimentação de vacas em lactação: efeitos sobre a produção e qualidade do leite. Archivos de Zootecnia, v. 25, n. 4, p. 321-328, 2013.

FERREIRA, G.; GOMES, J. Uso de inoculantes bacterianos na ensilagem do capim-elefante. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 19, n. 3, p. 310-319, 2018.

GONÇALVES, F. A. et al. Avaliação da silagem de capiaçu em dietas mistas para vacas leiteiras. Revista de Nutrição, v. 15, n. 2, p. 123-130, 2021.

LIMA, G. A. et al. Processamento do capim-elefante para melhorar sua utilização na alimentação de bovinos leiteiros. Revista de Ciência Animal, v. 25, n. 2, p. 45-51, 2018.

LIMA, M. T. et al. Eficiência da inoculação microbiana na qualidade da silagem de capim-elefante. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 2019.

LIMA, R. S. et al. Estratégias de utilização da silagem de capiaçu em sistemas de produção de leite. Acta Veterinaria Brasilica, v. 28, n. 4, p. 289-296, 2019.

MATOS, Gustavo Emmanuel de Almeida. Os beneficíos da introdução do capim-elefante na alimentação do gado leitero: uma revisão integrativa. 2021.

MITH, J. K. et al. Uso estratégico do capim-elefante na alimentação de gado leiteiro. Revista de Produção Animal, v. 12, n. 3, p. 45-52, 2010.

OLIVEIRA, C. Por dentro do cocho – Casca de soja. Agroceres Multimix. Disponível em: https://agroceresmultimix.com.br/blog/por-dentro-do-cocho-casca-de-soja. 2018.

OLIVEIRA, F. S. et al. Composição químico-bromatológica da silagem de capiaçu em diferentes idades de corte. Revista Científica Rural, v. 18, n. 1, p. 45-52, 2012.

OLIVEIRA, L. S. et al. Técnicas de conservação do capim-elefante para gado leiteiro. Revista Brasileira de Agropecuária, v. 14, n. 4, p. 101-108, 2016.

OLIVEIRA, M. A. et al. Características fermentativas e microbiológicas da silagem de capim-elefante com adição de subproduto da agroindústria de palmito. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 46, n. 8, p. 704-711, 2017.

OLIVEIRA, M. A. et al. Compostos bioativos no capim-elefante e seu impacto na saúde do rebanho leiteiro. Anais do Congresso Brasileiro de Zootecnia, v. 28, n. 2, p. 78-85, 2018.

OLIVEIRA, M. C. et al. Composição bromatológica e perdas fermentativas de silagens de capim-elefante com aditivos. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 17, n. 3, p. 562-572, 2016.

PEREIRA, A. Vander et al. BRS Capiaçu: cultivar de capim-elefante de alto rendimento para produção de silagem. 2016. Disponível em:

RETORE, M. et al. Qualidade da silagem do capim-elefante BRS Capiaçu. 2020. Disponível em:

RIBEIRO, P. M. et al. Avaliação da inclusão de silagem de capiaçu na dieta de vacas leiteiras sobre a digestibilidade dos nutrientes. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 22, n. 3, p. 167-174, 2017.

SANTOS, C. M. et al. Combinação de forragens e suplementos alimentares na dieta de bovinos leiteiros. Revista de Nutrição Animal, v. 22, n. 2, p. 92-99, 2019.

SANTOS, J. R. et al. Produção e valor nutritivo de capim-elefante em diferentes densidades de plantio e alturas de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 44, n. 12, p. 467-474, 2015.

SANTOS, M. B. et al. Desempenho produtivo de vacas leiteiras alimentadas com silagem de capiaçu. Semina: Ciências Agrárias, v. 40, n. 3, p. 215-222, 2010.

SANTOS, M. V. F. et al. Características fermentativas e composição bromatológica da silagem de capim-elefante puro e consorciado com diferentes leguminosas. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 46, n. 7, p. 571-577, 2017.

SILVA, Bruno Guilherme Bueno da et al. Análise do plantio do capiaçu: manejo nutricional para o gado de leite. 2021. Disponível em: http://ric-cps.eastus2.cloudapp.azure.com/bitstream/123456789/8665/1/Agro_2021_2_brunoguilhermebuenodasilva_analisedoplantiodocapima%c3%a7u_TCC.pdf.

SILVA, J. A. G. et al. Uso de Capim-Elefante (Pennisetum purpureum, Schum) e Cultivares de Cana-de-Açúcar (Saccharum spp.) Para a Produção de Biomassa. Embrapa Gado de Leite, 2015.

SILVA, J. R. et al. Efeito da adição de ureia na ensilagem de capiaçu para vacas leiteiras. Arquivos Brasileiros de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 35, n. 2, p. 67-72, 2008.

SILVA, R. B. et al. Papel dos compostos bioativos do capim-elefante na qualidade do leite produzido. Journal of Dairy Science, v. 35, n. 4, p. 122-129, 2015.

SILVA, V.J et al. Valor nutricional do capim-elefante CV. BRS Capiaçu aos 120 dias de rebrota. Instituto Federal Norte de Minas Gerais, Diamantina, MG: 2022.

SMITH, J. K. et al. Uso estratégico do capim-elefante na alimentação de gado leiteiro. Revista de Produção Animal, v. 12, n. 3, p. 45-52, 2010.

SOUZA, B. R. Manejo de pastejo e conservação de forragens para gado leiteiro. São Paulo: Editora Pecuária, 2021.

SOUZA, N. B. et al. Potencial de uso da silagem de capiaçu na alimentação de bovinos leiteiros: uma revisão. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 36, n. 1, p. 55-62, 2023.

XAVIER, A. L. Manejo adequado do capim-elefante para gado leiteiro. São Paulo: Editora Agropecuária, 2012.

Published

2023-10-30

How to Cite

HYAGO BORGES DE OLIVEIRA, SIMEONNY PEREIRA CABRAL, & DANIEL DE HOLANDA SILVA. (2023). CAPIAÇU SILAGE IN DAIRY CATTLE FEEDING. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 12(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v12i1.1798