MANEJO SANITÁRIO E BEM- ESTAR NA CRIAÇÃO DE LEITÕES
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v12i1.1792Keywords:
suinocultura; leitões; manejo ambiental; bem estar animal.Abstract
Pig farming has been a practice present in humanity for more than seven millennia, with mass production and presence in the global economy since the mid-20th century. It is a rapidly expanding area of livestock farming, with pork being one of the most consumed in the world and Brazil as its fourth largest producer. In the country, domestic consumption is three times greater than what is produced for export. In any case, this increase in demand for this type of protein has also raised questions related to the production methods of this industry. In the present work, aspects of health management and animal welfare (BEA) are addressed, whose boundaries are more methodological than practical, as it is not possible to exist animal welfare, which comprises aspects related to the life and death of these individuals. about hunger and thirst, fear and anguish, discomfort, pain and/or injury, and freedom to express their natural behaviors, without these individuals being in an environment that are also from a health point of view. When producers are able to comply with these aspects, all actors involved in the swine chain benefit, as there is a higher quality of life for the animals and greater safety.
References
ALARCÓN, L. V., ALBERTO, A. A., & MATEU, E. (2021). Biosecurity in pig farms: a review. Porcine health management, 7(1), 1-15. DOI: https://doi.org/10.1186/s40813-020-00181-z
BRASIL. Instrução Normativa Nº 113, de 16 de dezembro de 2020. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, v. 252, n. 1, 18 dez. 2020.
DIAS, Cleandro. Um bem-estar, One Welfare. Disponível em: https://cleandrodias.com.br/ umbemestar/.>. Acesso em 04 de agosto de 2023.
FREITAS, Rhillary Oliveira. Bem-estar na Suinocultura - Revisão de Literatura. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharel em Medicina Veterinária). Fernandópolis: Universidade Brasil, 2022.
KUNZ, Airton; et al. Recomendações para uso de esterqueiras para armazenagem de dejetos de suínos. Comunicado Técnico, Concórdia - SC: EMBRAPA, 2004. Disponível em: https://www.agencia.cnptia.embrapa.br/recursos/cot361_esterqueiraID-6sTAsWDBup.pdf. Acesso em 04 de agosto de 2023.
MACHADO, Iuri Pinheiro. Fluxo de produção e dimensionamento de instalações. Produção de suínos: teoria e prática. Coordenação editorial Associação Brasileira de Criadores de Suínos; Coordenação Técnica Integral Soluções em Produção Animal. Brasília, DF, capítulo 3.3, p. 106-110.
MOREIRA DOS SANTOS, Bárbara. Bem estar na maternidade em diferentes instalações no sistema intensivo de criação de suínos. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Zootecnia). Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Porto Alegre, Rio Grande do Sul, 2019.
NAGANO, Ygor Faria. Enriquecimento ambiental na suinocultura. Trabalho de conclusão de curso (Bacharelado - Medicina Veterinária) - Universidade Estadual Paulista (Unesp), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia. Botucatu, 2022.
OIE. Animal Welfare. Disponível em: https://www.oie.int/en/what-we-do/animal-health-and- -welfare/animal-welfare/. Acesso em: 25 de fevereiro de 2023.
PELLENZ, Jade; OELKE, Carlos Alexandre; FAUCITANO, Luigi. Os avanços do bem-estar animal na suinocultura brasileira: uma revisão teórica. Zootecnia: pesquisa e práticas contemporâneas - ISBN 978-65-5360-087-4 - Editora Científica Digital - www.editoracientifica.org - Vol. 3 - Ano 2022. DOI: https://doi.org/10.37885/220207923
RIBEIRO, Guilherme José. Resíduos da suinocultura: impactos ambientais, manejo correto e benefícios. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Agronomia), Universidade Federal da Fronteira Sul. Erechim, Rio Grande do Sul, 2022.
RISSATO, Isadora da Silva. Suinocultura no Brasil e no Mundo: uma visão teórico/prática de matrizes e maternidade. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Zootecnia) – Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde, Goiás, 2022.
ROCHA, Isis Daniele dos Santos; et al. Caracterização da suinocultura no Estado da Paraíba, Brasil. Research, Society and Development, v. 12, n. 5, e25012541647, 2023 (CC BY 4.0), ISSN 2525-3409, DOI: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v12i5.41647. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v12i5.41647
SILVA, Ernesto Guevara Bezerra. Aspectos sanitários de suínos criados no Brejo Paraibano. Monografia (Graduação em Medicina Veterinária), Universidade Federal da Paraíba. Areia, Paraíba, 2019.
ZANELLA, Janice Reis Ciacci; ZANELLA, Giovana Ciacci. Uma abordagem da saúde única para a vigilância de novas doenças virais de suínos. Revista Ciência Animal Brasileira, v. 24, 2023. Disponível em https://www.scielo.br/j/cab/a/VBgCz3rnj3MmBpdR7mNkY5P/?format=pdf&lang=pt. Acesso em 27 de fevereiro de 2023. DOI: https://doi.org/10.1590/1809-6891v24e-74048p
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.