TIÚBA HONEY (Melipona fasciculata)
A RHEOLOGICAL STUDY
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v2i1.1784Keywords:
Product of animal origin, Amazon, Physical propertiesAbstract
Meliponines, also called stingless bees, native bees or indigenous bees, are species found abundantly in tropical and subtropical regions that live in colonies and are characterized by their stinging apparatus being atrophied. This present work aims to determine the rheological profile of Melipona fasciculata honey from the State of Pará, at different temperatures, applying appropriate statistical tests to evaluate the difference in viscosity when varying the temperature of the product. It is noted that the decrease in temperature causes the viscosity of the honey to increase, making its flow speed slower; the opposite occurs with increasing temperature, in which viscosity decreases. Therefore, it is possible to observe that the polynomial model with five terms (or 4th degree polynomial function) was the best fit, as it presented a coefficient of determination equal to 0.9998, very close to the value 1.0. From the statistical analysis, it was possible to prove that the increase in temperature does not significantly influence the viscosity of the product, which, however, can affect its sensorial aspects. Furthermore, it was possible to obtain a mathematical model that relates these two properties, making it possible to calculate this viscosity in temperature variations from 10 to 60 °C.
References
ABU-JDAYIL, B.; GHZAWI, A. A. M.; AL-MALAH, K. I. M. et al. Heat effect on rheology of light and dark-colored honey. Journal of Food Engineering, v.51, p.33-38. 2002. DOI:10.1016/S0260-8774(01)00034-6. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(01)00034-6
BHANDARI, B.; D'ARCY, B.; KELLY, C.. Rheology and crystallization kinetics of honey: present status. International Journal of Food Properties, v. 2, n. 3, p. 217-226, 1999. DOI: 10.1080/10942919909524606 DOI: https://doi.org/10.1080/10942919909524606
BRASIL. Ministério da Agricultura. Instrução normativa número 11, de 20 de outubro de 2000. Regulamento técnico de identidade e qualidade do mel. D.O.U., Seção I, p.16-17. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br/.
CAMPOS, G. Melato no mel e sua determinação através de diferentes metodologias. Belo Horizonte, 1998. 178p. Tese (Doutorado) - Escola de Veterinária, Universidade Federal de Minas Gerais. Disponível em: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/36695.
DERP, E.. Meliponicultura. Boletim Didático, n. 141, p. 56-56, 2018. Disponível em: https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/BD/article/view/408.
FERNANDES, Rachel Torquato et al. Características de qualidade do mel de abelha Tiúba (Melipona fasciculata Smith, 1854, Hymenoptera, Apidae), como contribuição para sua regulamentação. 2017. Disponível em: https://www2.unesp.br/sharer.php?noticia=27778.
FOX, R. W.; MCDONALD, A. T.; PRITCHARD, P. J. Introdução à Mecânica dos Fluidos. 4. ed. Rio de Janeiro: LTC, 2006. ISBN 978-85-216-1468-5.
HALLIDAY, RENICK, WALKER. Fundamentos de Física, v. 1 e 2. Editora LTC, 6° edição Livro de atividades experimentais (Física Experimental – Mecânica dos fluidos – Viscosímetro de Stokes), 2016.
HOLANDA, C. A. et al. Qualidade dos méis produzidos por Melipona fasciculata Smith da região do cerrado maranhense. Química Nova, v. 35, n. 1, p. 55-58, 2012. https://doi.org/10.1590/S0100-40422012000100011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40422012000100011
MAIA, U. M. et al. Meliponicultura no Rio Grande do Norte. Brazilian Journal of Veterinary Medicine, v. 37, n. 4, p. 327-333, 2015. Disponível em: https://bjvm.org.br/BJVM/article/view/425.
RAUBER, T. A.; CIRIATO, A. Meliponicultura e seus desafios: Proposta de uma nova alternativa com sustentabilidade. v. 17, n. 05, 2017.
SODRÉ, G. S. et al. Caracterização físico-química de amostras de méis de Apis mellifera L. (Hymenoptera: Apidae) do Estado do Ceará. Ciência Rural, v. 37, n. 4, 2007. https://doi.org/10.1590/S0103-84782007000400036. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782007000400036
VENTURIERI, G. C.; RAIOL, V. F. O.; PEREIRA, C. A. B. Avaliação da introdução da criação de Melípona fasciculata (Apidae: Meliponina), entre os agricultores familiares de Beagança – Pa, Brasil. Revista Biota Neotropica, v. 3. n.2, 2003. DOI: https://doi.org/10.1590/S1676-06032003000200003
VENTURIERI, G.. Meliponicultura: criação de abelhas indígenas sem ferrão. 2. ed. rev. atual. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2008. ISBN 978-85-87690-76-0. Disponível em: https://www.embrapa.br/documents/1355163/40485433/0919_24_Cria%C3%A7%C3%A3o+de+abelhas+ind%C3%ADgenas+sem+ferr%C3%A3o_Curso_Melipon%C3%ADneos/7a59b28c-afbd-d386-3d19-1c3c92086af3.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.