ÓLEOS VEGETAIS NA ALIMENTAÇÃO DE PEIXES: REVISÃO BIBLIOGRÁFICA
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v4i1.3512Keywords:
Nutrição; bem-estar; zootecnia; aquicultura; sustentabilidade.Abstract
The use of vegetable oils in fish nutrition has proven to be a viable strategy for replacing animal-based lipid sources, reducing costs, and ensuring an adequate supply of essential fatty acids. This study reviews the literature on the effects of including vegetable oils in fish diets, with an emphasis on growth, feed efficiency, fillet composition, and the impact on the quality of the final product. The silver catfish (Rhamdia quelen) has been a relevant experimental model for evaluating the effects of different vegetable oils, such as soybean, canola, and rice oil, in aquaculture.
References
FERREIRA, A. P. et al. Impactos da substituição de óleos de origem animal por óleos vegetais na nutrição de peixes. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 51, n. 2, p. 123-134, 2022.
GLENCROSS, B. et al. Evaluation of canola oils as alternative lipid resources in diets for juvenile red seabream, Pagrus auratus. Aquaculture Nutrition, v. 9, p. 305-315, 2003.
KAUSHIK, S. J. Fish oil replacement in aquafeeds. Aqua Feeds: Formulation & Beyond, v. 1, n. 1, p. 3-6, 2004.
LAZZARI, R. et al. Diferentes fontes proteicas na alimentação do jundiá (Rhamdia quelen). Ciência Rural, v. 36, n. 1, p. 240-246, 2006.
LOSEKANN, M. E. et al. Alimentação do jundiá com dietas contendo óleos de arroz, canola ou soja. Ciência Rural, v. 38, n. 1, p. 225-230, 2008.
MARTINO, R. C. et al. Performance and fatty acid composition of surubim (Pseudoplatystoma corruscans) fed diets with animal and plant lipids. Aquaculture, v. 209, p. 233-246, 2002.
OLIVEIRA, L. S. et al. Efeitos da substituição de óleo de peixe por óleos vegetais na nutrição de peixes tropicais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, p. 230-240, 2020.
PEREIRA, M. F. et al. Sustentabilidade e produção de oleaginosas na aquicultura: desafios e perspectivas. Agropecuária Sustentável, v. 12, p. 87-99, 2021.
AMADOR SALOMÃO, P. E. .; TEIXEIRA OLIVEIRA SANTOS, A. . EVOLUÇÃO E DESAFIOS NA AVALIAÇÃO CIENTÍFICA: DA CLASSIFICAÇÃO DE PERIÓDICOS À QUALIDADE INTRÍNSECA DOS ARTIGOS. Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro, [S. l.], v. 1, n. 1, p. 1–18, 2025. DOI: 10.61164/rmnm.v1i1.3481
RODRIGUES, G. R. et al. Aspectos nutricionais da substituição de lipídios na alimentação de peixes: uma revisão. Journal of Aquatic Science, v. 18, p. 45-58, 2021.
SANTOS, H. C. et al. Aquicultura como alternativa sustentável à pesca extrativa. Revista de Ciências Ambientais, v. 15, n. 3, p. 55-68, 2020.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.