ÓLEOS VEGETAIS NA ALIMENTAÇÃO DE PEIXES: REVISÃO BIBLIOGRÁFICA

Authors

  • Bruno Carvalho de Souza Instituto Federal do Tocantins
  • Ueriquis Martins Tavares Instituto Federal do Tocantins - Palmas, Brasil
  • Filipe da Silva Santos Instituto Federal do Tocantins - Palmas, Brasil

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v4i1.3512

Keywords:

Nutrição; bem-estar; zootecnia; aquicultura; sustentabilidade.

Abstract

The use of vegetable oils in fish nutrition has proven to be a viable strategy for replacing animal-based lipid sources, reducing costs, and ensuring an adequate supply of essential fatty acids. This study reviews the literature on the effects of including vegetable oils in fish diets, with an emphasis on growth, feed efficiency, fillet composition, and the impact on the quality of the final product. The silver catfish (Rhamdia quelen) has been a relevant experimental model for evaluating the effects of different vegetable oils, such as soybean, canola, and rice oil, in aquaculture.

References

FERREIRA, A. P. et al. Impactos da substituição de óleos de origem animal por óleos vegetais na nutrição de peixes. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 51, n. 2, p. 123-134, 2022.

GLENCROSS, B. et al. Evaluation of canola oils as alternative lipid resources in diets for juvenile red seabream, Pagrus auratus. Aquaculture Nutrition, v. 9, p. 305-315, 2003.

KAUSHIK, S. J. Fish oil replacement in aquafeeds. Aqua Feeds: Formulation & Beyond, v. 1, n. 1, p. 3-6, 2004.

LAZZARI, R. et al. Diferentes fontes proteicas na alimentação do jundiá (Rhamdia quelen). Ciência Rural, v. 36, n. 1, p. 240-246, 2006.

LOSEKANN, M. E. et al. Alimentação do jundiá com dietas contendo óleos de arroz, canola ou soja. Ciência Rural, v. 38, n. 1, p. 225-230, 2008.

MARTINO, R. C. et al. Performance and fatty acid composition of surubim (Pseudoplatystoma corruscans) fed diets with animal and plant lipids. Aquaculture, v. 209, p. 233-246, 2002.

OLIVEIRA, L. S. et al. Efeitos da substituição de óleo de peixe por óleos vegetais na nutrição de peixes tropicais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, p. 230-240, 2020.

PEREIRA, M. F. et al. Sustentabilidade e produção de oleaginosas na aquicultura: desafios e perspectivas. Agropecuária Sustentável, v. 12, p. 87-99, 2021.

AMADOR SALOMÃO, P. E. .; TEIXEIRA OLIVEIRA SANTOS, A. . EVOLUÇÃO E DESAFIOS NA AVALIAÇÃO CIENTÍFICA: DA CLASSIFICAÇÃO DE PERIÓDICOS À QUALIDADE INTRÍNSECA DOS ARTIGOS. Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro, [S. l.], v. 1, n. 1, p. 1–18, 2025. DOI: 10.61164/rmnm.v1i1.3481

RODRIGUES, G. R. et al. Aspectos nutricionais da substituição de lipídios na alimentação de peixes: uma revisão. Journal of Aquatic Science, v. 18, p. 45-58, 2021.

SANTOS, H. C. et al. Aquicultura como alternativa sustentável à pesca extrativa. Revista de Ciências Ambientais, v. 15, n. 3, p. 55-68, 2020.

Published

2025-02-28

How to Cite

Carvalho de Souza, B., Tavares, U. M. ., & Santos, F. da S. . (2025). ÓLEOS VEGETAIS NA ALIMENTAÇÃO DE PEIXES: REVISÃO BIBLIOGRÁFICA. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 4(1), 1–10. https://doi.org/10.61164/rmnm.v4i1.3512

Most read articles by the same author(s)