REVIEW: CARACTERIZAÇÃO FÍSICA E FÍSICO-QUÍMICA DO FRUTO DE Bactris gasipaes (PUPUNHEIRA) E SUAS APLICAÇÕES TECNOLOGICAS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v7i1.2539

Keywords:

Peach palm, Physical and Physical-Chemical Characterization, Food

Abstract

The peach palm (Bactris gasipaes Kunth) is a native plant found in greater abundance in the Amazon region. The peach palm fruit has different purposes, for the population that consumes it fresh or through the heart of palm and oil, extracted from the seed, with various purposes for trade. The fruit has a pleasant flavor and is rich in nutrients. From this, we sought to gather information from physical-chemical analyses, from several works already published, for subsequent comparison. In this sense, the objective of this study was to carry out a bibliographic survey regarding the physical and physicochemical characterization of the fruit of B. grasipaes, aiming at its application and contribution to future work. With the results; general aspects of peach palm, physical characterization of the fruit, characterization of fruit color, chemical characterization of fruit derivatives.

Author Biographies

Ariel Álef dos Santos Carvalho, Universidade do Estado do Amazonas - U.E.A

Mestre em Gestão e Regulação de Recursos Hídricos pela Universidade do Estado do Amazonas - U.E.A como bolsista POSGRAD (2021 a 2023). Pós-graduado lato senso em Biologia e Química pela Faculdade São Marcos - FASAMAR (2020), Pós-graduado lato senso em Informática na Educação pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas - IFAM (2019). Graduação em Ciências Biológicas pela Universidade do Estado do Amazonas - U.E.A (2017). Foi Bolsista no Programa Institucional de Bolsa de Iniciação a Docência - PIBID (2014 a 2017). Professor de Ciências Naturais na Escola Municipal Astrologia Alves Belém - Barreirinha/AM 2018.Instrutor no Curso Técnico em Enfermagem - CETAM (2019). Professor do E.J.A na Escola Municipal São Raimundo - Barreirinha/AM 2019. Professor de Ciências Naturais na Escola Municipal Hilma Dutra - Barreirinha/AM 2020, 2021, 2022 e 2023.

Daiana Santana Ramos, Universidade do Estado do Amazonas - U.E.A

Mestrado Profissional em Gestão e regulação de recursos Hídricos.(PROFÁGUA) pela Universidade do Estado do Amazonas (UEA) como bolsista POSGRAD (2022 à 2023), possui graduação em Educação Física pela Universidade Federal do Amazonas (2021). Possui Especialização em Educação Física Escolar e Atividade de Recreação da Faculdade Única de Ipatinga (2022). Possui Residência Pedagógica pela Universidade Federal do Amazonas (2020/2021).

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Published

2024-08-20

How to Cite

Álef dos Santos Carvalho, A., & Santana Ramos, D. (2024). REVIEW: CARACTERIZAÇÃO FÍSICA E FÍSICO-QUÍMICA DO FRUTO DE Bactris gasipaes (PUPUNHEIRA) E SUAS APLICAÇÕES TECNOLOGICAS. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 7(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v7i1.2539