COMPOSTING WASTE FROM AGRICULTURAL PRODUCTION OF COFFEE AND CORN AS A FORM OF COFFEE STRATEGY SOIL CONSERVATION: A CASE STUDY IN THE MUNICIPALITY DE LINHARES, ESPÍRITO SANTO

Authors

  • Ana Karolyne dos Santos Goncalves Faculdade de Ensino Superior em Linhares
  • Anderson Fellipe Santana Silva Faculdade de Ensino Superior em Linhares
  • Amanda Soares Zambelli Ferretti Faculdade de Ensino Superior em Linhares

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v6i1.1921

Keywords:

Agricultura; Café; Compostagem; Erosão; Espírito-Santo; Administração Agrícola.

Abstract

The population of Espírito Santo, currently around 3.8 million, is expected to reach 4.9 million by 2060. This population growth, combined with increased consumption, could lead to irreversible soil degradation, especially in essential crops such as coffee and corn. Instant coffee production generated US$108 million in 2022, representing 19.4% of Brazilian instant coffee exports, while corn production could grow by 33.8% in the 2022/23 harvest. However, these crops suffer from erosion caused by intensive agricultural practices, such as monoculture and excessive use of heavy machinery. Reusing agricultural waste through composting offers a sustainable solution, improving the physical, chemical and biological characteristics of the soil. The main objective of this study is to demonstrate how composting can be a financially accessible and effective technique for maintaining and improving soil in coffee and corn crops in Espírito Santo, aiming to mitigate the effects of erosion. To this end, a bibliographical survey was conducted on composting and its application in soil nutrition and preservation. Field research was also conducted on farms in Córrego Farias, Linhares, Espírito Santo, where improvements in the soil and increased productivity were observed after composting agricultural waste. Composting coffee and corn waste is an efficient practice for organic recycling and soil preservation. Coffee husks can control pests, conserve moisture and provide essential nutrients, while dried corn stalks act as mulch, adding nutrients and protecting the soil. Composting improves soil structure, increases water retention and provides nutrients, resulting in greater crop productivity. In addition, it reduces the costs of chemical fertilizers and attracts consumers who are aware of sustainable practices.

References

ANDRADE, E. G. O uso de tecnologias limpas como forma de controle da geração de resíduos nos processos de produção de café. Artigo. Brasil Escola. 2022. Disponível em: https://monografias.brasilescola.uol.com.br/agricultura-pecuaria/o-uso-tecnologias-limpas-como-forma-controle-geracao-residuos.htm. Acesso em: 25 de maio de 2024.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NORMAS TÉCNICAS. ABNT NBR 13591: Compostagem. Rio de Janeiro: ABNT, 1996.

BORSSOI, A.L.; BOAS, M.A.V.; REISDÖRFER, M.; HERNÁNDEZ, R.H.; FOLL ADOR, F.A.C. Water application uniformity and fertigation in a dripping irr igation set. Engenharia Agrícola, v.32, p.718‑726, 2012.

CAMPOS, A.L.O.; BLUNDI, C. E. Avaliação de matéria orgânica em compostagem: metodologia e correlações. In: Gestión ambiental en el siglo XXI. Lima. Anais eletrônicos... APIS, 1998. p 1-17.

CARSON, R. L. Primavera silenciosa. Tradução Claudia Sant’Ana Martins. São Paulo, SP: Gaia, 2010.

CERRI, C.E.P. Compostagem. São Paulo: Programa de Pós-Graduação em Solos e Nutrição de Plantas, Escola Superior de Agricultura Luiz Queiroz, Universidade de São Paulo. 2008.19 p.

CRUZ, J. C.; KONZEN, A.; PEREIRA FILHO, I. A.; MARREIL, I. E.; CRUZ.; DUARTE, J. O; OLIVEIRA, M. F.; ALVARENGA, R. C. Importância da produção do milho orgânico para a agricultura familiar. Embrapa: Artigo. 2006.

EMBRAPA. Compostagem de resíduos orgânicos para uso na agricultura. Artigo. Embrapa. 2005. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-solucoes-tecnologicas/-/produto-servico/129/compostagem-de-residuos-organicos-para-uso-na-agricultura. Acesso em: 25 de maio de 2024.

GOUVEIA, J.G. Diretrizes para uso de composto orgânico na agricultura: proposta para municípios com até 100.000 habitantes. 2012. 94 p. Tese (Mestrado em Engenharia de Produção) – Faculdade de Engenharia, Arquitetura e Urbanismo, Universidade Metodista de Piracicaba, Santa Bárbara d’Oeste.

MATIELLO, J. B. et al. Cultura do café no Brasil: manual de recomendações. Varginha: Fundação Procafé, 2010. 542 p.

PEREIRA NETO, J. T. Manual de Compostagem: Processo de baixo custo. Viçosa: UFV, 2007. 81 p.

PIRES, A. M. M.; NUNS, W. A. G. A. Uso de resíduos como fertilizantes contribuem com a sustentabilidade. Artigo. EMBRAPA. 2021. Disponível em: <https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/66138327/artigo-uso-de-residuos-como-fertilizantes-contribuem-com-a-sustentabilidade>. Acesso em: 25 de maio de 2024.

RIBEIRO, A. O que é agricultura intensiva? Brasil Escola. Disponível em: https://brasilescola.uol.com.br/o-que-e/geografia/o-que-e-agricultura-intensiva.htm. Acesso em 28 de maio de 2024.

TEJADA, M.; BENÍTEZ, C. Effects of crushed maize straw residues on soil biological properties and soil restoration. Land Degradation & Development, Chichester, n. 25, p. 501–509, 2014. https://doi.org/10.1002/ldr.2316. Acesso em: 25 de maio de 2024.

Machado, Gleysson B. Portal resíduos sólidos. Disponível:

https://portalresiduossolidos.com/quais-os-beneficios-da-compostagem/. Acesso em: 25 de maio de 2024.

MASSUKADO, L. M. (2008) Desenvolvimento do processo de compostagem em unidade descentralizada e proposta de software livre para o gerenciamento municipal dos resíduos sólidos domiciliares. 182 p. Tese (Doutorado em Ciências da Engenharia Ambiental) – Escola de Engenharia de São Carlos, Universidade de São Paulo, São Carlos. Acesso em: 25 de abril de 2024.

Published

2024-06-28

How to Cite

dos Santos Goncalves, A. K., Anderson Fellipe Santana Silva, & Amanda Soares Zambelli Ferretti. (2024). COMPOSTING WASTE FROM AGRICULTURAL PRODUCTION OF COFFEE AND CORN AS A FORM OF COFFEE STRATEGY SOIL CONSERVATION: A CASE STUDY IN THE MUNICIPALITY DE LINHARES, ESPÍRITO SANTO. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 6(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v6i1.1921