FACTORS THAT INTERFERE IN THE QUALITY AND QUANTITY DURING AND AFTER THE BENEFITING OF TILAPPIA (oreochromis niloticus): A REVIEW OF THE LITERATURE.
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v5i1.3645Keywords:
Tilápia; subproduto; rendimentoAbstract
The aim of this study is to gather information on the processing of Nile tilapia (Oreochromis niloticus), with an emphasis on the requirements for using waste during and after the production process. As a highly perishable food, tilapia requires an approach that guarantees the maintenance of its quality from capture to consumption. Investigating practices and technologies that can be applied to the utilization of tilapia by-products and the maintenance of yields, investigating practices and technologies that can be applied to the utilization of tilapia by-products and the maintenance of yields. Emphasizing the importance of sustainable practices in tilapia processing, seeking alternatives that minimize waste and promote a circular economy. The information contributes to knowledge about the management of Nile tilapia, promoting efficiency and sustainability in the fishing sector and the food industry.
References
ARRUDA, Lia Ferraz de. Aproveitamento do resíduo do beneficiamento da Tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) para obtenção de silagem e óleo como subprodutos. 2004. Tese de Doutorado. Universidade de São Paulo.
AYROZA, L. M. S. Manual Técnico Piscicultura. Campinas: CECOR-CATI SAA, 2011. 246p.
BEIRÃO, Luís Henrique et al. Tecnologia pós-captura de pescado e derivados. POLLI, Carlos Rogério; et al. Aqüicultura: Experiências Brasileiras. UESC. Rio Grande do Sul, p. 407-442, 2004.
BOZANO, G.L.N.; CYRINO, J.E.P. 2020. Peso ótimo de abate de peixes em função do mercado, custos, rendimentos de produção e do processamento– o caso da tilápia. Revista Estratégias e Soluções, 2: e.20210006.
DE OLIVEIRA SACCOMANI, Ana Paula et al. Inclusão de aparas (corte em V) do filé de tilápia defumadas no processamento de hambúrgueres de carne bovina. Pubvet, v. 9, p. 195-251, 2015.
FIGUEIREDO JUNIOR, C. A ; VALENTE JUNIOR, A. S. Cultivo de tilápias no Brasil: origens e cenário atual. In: XLVI Congresso da SOBER. Rio Branco-AC, 20 a 23 de julho de 2008. Anais. Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural, 9p .
GONÇALVES, José Ricardo; TACHIBANA, Leonardo; HAGUIWARA, Márcia MH. LOPES, M. A. Brasil em 50 alimentos. 2023.
fare and quality as affected by pre-slaughter and slaughter management. Aquaculture International, v.13, n.1-2, p. 29-49, 2005.
MACIEL, E. da S. et al. Recomendações técnicas para o processamento da tilápia.TCC. 2012.
MARQUES, Luciana Façanha et al. Avaliação da qualidade de linguiça de Tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus). Revista Semiárido de Visu, v. 2, n. 1, p. 202-209, 2012.
MONTEIRO, M.L.G.; MÁRSICO, E.T.; SOARES JUNIOR, M.S.; DELIZA, R.; OLIVEIRA, D.C.R.; CONTE-JUNIOR, C. Tilapia-waste flour as a natural nutritional replacer for bread: a consumer perspective. PLoS One, 13(5): 2018
MUZZOLON, Eloiza et al. Processamento de fishburguer utilizando subprodutos da filetagem de tilápia: Caracterização físico-química, análise do congelamento e avaliação da vida de prateleira. Brazilian Journal of Food Research, v. 9, n. 1, p. 154-173, 2018.
NUNES, M. L. Farinha de pescado. In: GONÇALVES, A. A. Tecnologia do Pescado: Ciência, Tecnologia, Inovação e Legislação. São Paulo: Editora Atheneu, 2011, p. 362-371.
OETTERER, Marília. Fundamentos de ciência e tecnologia de alimentos. Editora Manole Ltda, 2006.
ORDÓÑEZ, J. Á. et al. Tecnologia de alimentos: alimentos de origem animal. Porto Alegre: Artmed, v. 2, p. 41, 2005.
PIRES, D.R.; MORAIS, A.C.N.; COSTA, J.F.; GÓES, L.C.D.S.A. Aproveitamento do resíduo comestível do pescado: Aplicação e viabilidade. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 9(5): 34 - 46. 2014.
PIRES, Aldrin Vieira et al. Predição do rendimento e do peso do filé da tilápia-do-Nilo. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 33, p. 315-319, 2011.
POLI, B. M., PARISI, G., SCAPPINI, F., & ZAMPACAVALLO, G. (2005). Fish wel
RABAIOLI, Adelita et al. O processo de glaciamento associado a antioxidantes naturais melhora a conservação de filés de tilápia do Nilo. Research, Society and Development, v. 11, n. 1, p. e1411124136-e1411124136, 2022.
REIS, Elisandra Simão; CARDOSO, Susana; DE OLIVEIRA, Tamara Esteves. Métodos de filetagem da tilápia-do-Nilo em dois abatedouros frigoríficos de pescado: rendimento de filé e resíduos. Research, Society and Development, v. 12, n. 1, p. e27812135831- e27812135831, 2023.
SCHULTER, Eduardo Pickler; VIEIRA FILHO, José Eustáquio Ribeiro. Evolução da piscicultura no Brasil: diagnóstico e desenvolvimento da cadeia produtiva de tilápia. Texto para Discussão, 2017.
SOUZA, MLR de; MARANHÃO, Taciano Cesar Freire. Rendimento de carcaça, filé e subprodutos da filetagem da tilápia do Nilo, Oreochromis niloticus (L), em função do peso corporal. Acta Scientiarum, v. 23, n. 4, p. 897-901, 2001.
SOUZA, Maria Luiza Rodrigues de. Comparação de seis métodos de filetagem, em relação ao rendimento de filé e de subprodutos do processamento da Tilápia-do-Nilo (Oreochromis niloticus). Revista Brasileira de Zootecnia, v. 31, p. 1076-1084, 2002.
SOUZA, Maria Luiza Rodrigues de et al. Defumação da tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) inteira eviscerada e filé: aspectos referentes às características organolépticas, composição centesimal e perdas ocorridas no processamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 33, p. 27-36, 2004.
SOARES, Karoline Mikaelle de Paiva; GONÇALVES, Alex Augusto; SOUZA, Lara Barbosa de. Qualidade microbiológica de filés de tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) durante o armazenamento em gelo. Ciência Rural, v. 44, n. 12, p. 2273-2278, 2014.
TEIXEIRA, Augusto Cesar. Acompanhamento das técnicas utilizadas na reprodução e beneficiamento da tilápia do Nilo, oreochromis niloticus (L1766). 2005.
VON DENTZ, Bruna Alessandra et al. Agregação de valor ao pescado: Análise sensorial de pescados enlatados em salmoura e em forma de patê. Research, Society and Development, v. 11, n. 9, p. e4611931057-e4611931057, 2022.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.