CHARACTERISTICS AND BENEFITS OF BEE HONEY

Authors

  • Ana Beatriz Pereira Glória IFTO
  • Millena Araújo Eugênio IFTO
  • Warllyson Pereira Barros IFTO
  • Verônica Abreu de Oliveira IFTO
  • Maria Gabriela de Souza Rocha Gentil IFTO
  • Otavio Cabral Neto IFTO https://orcid.org/0000-0002-5072-5638

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v9i1.2909

Keywords:

Production, treatment, impacts, health, advantages.

Abstract

 Bee honey, contains natural sugars, stands out for its characteristics, its beauty in hives. Honey contains great nutritional and energetic value and is high in antioxidant content, the diversity of bees present in our ecosystem plays a fundamental role for us. The study addresses the importance of beekeeping, of bees for the ecosystem. The review also explored the potential, relevance of bees, production, and benefits in the food industry. Extracted honey is rich in amino acids, proteins and mineral salts, these properties bring several health benefits and are used in medicinal and immunization care products. In addition to all the benefits of honey in treating wounds or injuries in people with diabetes, it is anti-inflammatory, antioxidant and has antibacterial power and greatly helps with digestion. However, the relevance of the role of bees in maintaining the ecosystem and pollinating various plants and crops is highlighted, offering resources for local communities, small producers and for the commercialization of honey itself and products that use honey in the composition. In short, honey is a very valuable source of resources, with applications ranging from medicine and cooking.

Author Biography

Otavio Cabral Neto , IFTO

Formado em Zootecnia (2003) pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), possui Mestrado (2005) em Zootecnia, Doutorado (2011) em Ciência e Tecnologia de Alimentos (UFRRJ) e Estagio Pós-Doutoral pelo PPGCTA/DTA/EMBRAPA Agroindústria de Alimentos. Tem experiência nas áreas de Zootecnia e Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Avaliação e Tipificação de Carcaças, Ovinocaprinocultura, Bovinocultura de corte, Bubalinocultura, Avaliação e Julgamento de Animais , Tecnologia e Qualidade de Carnes e Produtos Cárneos. Atualmente atua como Professor EBTT no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins - IFTO - Campus Palmas e no momento também se encontra como Coordenador dos Cursos de Agronegócio da unidade Palmas nas três formas de oferecimento: Ensino Médio Integrado, Superior e EaD/UAB.

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Published

2024-10-03

How to Cite

Glória, A. B. P. ., Eugênio , . M. A., Barros, . . . . . . . W. P. ., Oliveira, V. A. de ., Gentil , M. G. de S. R. ., & Otavio Cabral Neto. (2024). CHARACTERISTICS AND BENEFITS OF BEE HONEY. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 9(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v9i1.2909

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