PREPARATION AND PHYSICAL-CHEMICAL AND SENSORIAL ANALYZES OF UXI CREAM

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v9i1.2753

Keywords:

Amazon, Fruit jam, Product of plant origin.

Abstract

Uxi is a fruit originating from the Amazon, being abundant especially in the
states of Pará and Amazonas, where it is widely consumed by the local
population, fresh or as juice, sweets and other forms. This work aimed to
develop and characterize in physical-chemical terms an uxi cream, in addition to
carrying out a sensorial analysis of the product with a view to its acceptance.
One hundred untrained tasters participated in the research, 43 women and 57
men, aged between 18 and 61 years. The cream had a high rate of general
acceptance, and among men and women, being more accepted by men.
Keywords: Amazon; fruit jam; Product of plant origin.

Author Biographies

Alanda de Oliveira Paixão, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduanda em Farmácia (bacharelado) pela Universidade Federal do Pará (UFPA).

Erick Cunha Prudente, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduando em Nutrição (bacharelado) pela Universidade Federal do Pará (UFPA).

Ewerton Carvalho de Souza, Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA)

Doutor em Química pela Universidade Federal do Pará (UFPA) e professor da Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA).

Antonio dos Santos Silva, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduado em Física (bacharelado: 1996; licenciatura: 1997); Química (licenciatura: 2002; industrial: 2010) e Estatística (bacharelado: 2019); Mestre em Física (1999) e em Química (2010); Doutor em Química (2020) pela UFPA. Trabalhou na educação básica (SEDUC-PA) de 2000 a 2011. Atuamente é Professor Adjunto IV da Faculdade de Farmácia da UFPA, desde 2011, onde leciona Matemática, Bioestatística, Física Geral, Química Geral, Análise Farmacêutica, entre outras disciplinas. Coordenador do Laboratório de Física Aplicada à Farmácia (LAFFA) da UFPA.

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Published

2024-09-30

How to Cite

de Oliveira Paixão, A., Cunha Prudente, E., Carvalho de Souza, E., & dos Santos Silva, A. (2024). PREPARATION AND PHYSICAL-CHEMICAL AND SENSORIAL ANALYZES OF UXI CREAM. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 9(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v9i1.2753