Development of a natural acid-base indicator from the extract of Malay apple flower (Syzygium malaccense L.)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v6i1.2402

Keywords:

Product of plant origin; Alternative materials; Teaching methods.

Abstract

Natural indicators are solutions created from extractions of plant materials (barks, roots, leaves, flowers
and fruits) that can be used to teach Chemistry. In this study, two formulations were proposed for the
development of a natural indicator using flowers of the Malay apple (Syzygium malaccense L), using two
different extracting solvents: acetone (for commercial use) and 70% alcohol. The results demonstrated
color variations in solutions with pH ranging between 1 and 13 after the addition of the Malay apple
flower extract. It is noted that the indicator prepared with acetone showed a higher efficiency when
compared to that prepared with 70% alcohol. The results indicate the potential of the Malay apple flower
as a natural indicator for use in practical activities, facilitating teaching in a more accessible and
ecologically sustainable way.

Author Biographies

Lázaro de Lima Pantoja Neto, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduando em bacharelado em Farmácia pela Universidade Federal do Pará.

Heloiza Verena Alves Pinheiro, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduanda em bacharelado em Farmácia da Universidade Federal do Pará.

Ewerton Carvalho de Souza, Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA)

Químico licenciado pela UFPA (2002), Engenheiro sanitarista formado pela UEPA (2004), mestre em Química Analítica pela UFPA (2007) e doutor em Química Analítica pela UFPA (2020). Professor efetido da Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA).

Antonio dos Santos Silva, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduado em Física (bacharelado: 1996; licenciatura: 1997); Química (licenciatura: 2002; industrial: 2010) e Estatística (bacharelado: 2019); Mestre em Física (1999) e em Química (2010); Doutor em Química (2020) pela UFPA. Trabalhou na educação básica (SEDUC-PA) de 2000 a 2011. Atuamente é Professor Adjunto IV da Faculdade de Farmácia da UFPA, desde 2011, onde leciona Matemática, Bioestatística, Física Geral, Química Geral, Análise Farmacêutica, entre outras disciplinas. Coordenador do Laboratório de Física Aplicada à Farmácia (LAFFA) da UFPA.

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Published

2024-06-28

How to Cite

de Lima Pantoja Neto, L., Verena Alves Pinheiro, H., Carvalho de Souza, E., & dos Santos Silva, A. (2024). Development of a natural acid-base indicator from the extract of Malay apple flower (Syzygium malaccense L.). Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 6(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v6i1.2402