UTILIZAÇÃO DE TENÉBRIO MOLITOR COMO FONTE PROTEICA PARA A ALIMENTAÇÃO DE AVES.
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v2i1.2111Keywords:
Tenebrio molitor, alimento alternativo, proteína, aves de corteAbstract
The increase and demand of the population requires a strengthening in the production of the food necessary for the diet of the same, for this to occur, it is necessary a differentiated care to these sources to generate productivity, without affecting the well-being of these animals. Therefore, the research work aims to bring a diet with higher protein content to the birds, guaranteeing fast weight gain, and the minimum time for slaughter, also emphasizing the importance of protein nutrition in the animal diet, as it represents a significant portion of the costs with nutrients. An exploratory research approach was used, with research surveys of reliable and renowned sites such as Google Academic, Capes Periodicals and Web off Science, compiling information related to the main results on the use of Tenébrio Molitor flour in the feeding of cutting birds. There is a need for alternative sources of protein in animal nutrition due to the increase in the global population and the environmental impact of traditional sources of protein such as soybeans and maize. The inclusion of insect proteins in animal feed can have positive environmental effects, such as reducing greenhouse gas emissions and deforestation. It is concluded that Tenébrio molitor is a promising protein alternative for feeding these animals due to its high nutritional value, low environmental impact and cost-benefit. However, more research and investment is needed to fully develop the production of this protein and its use in animal nutrition.
References
AFONSO, T. L et al. AVALIAÇÃO DA RESISTÊNCIA ANTIMICROBIANA EM AVES. [s.l: s.n.]. Disponível em: https://cti.ufpel.edu.br/siepe/arquivos/2023/CA_01562.pdf?ver=1692821289. Acesso em: 09 set. 2023.
ARAÚJO, W. DE A. et al. DESAFIOS DA PRODUÇÃO DE AVES DE INTERESSE ZOOTÉCNICO EM RORAIMA. Fórum de Integração Ensino, Pesquisa, Extensão e Inovação Tecnológica do IFRR - e-ISSN 2447-1208, v. 6, n. 1, 18 dez. 2019.
BLISKA, F. M. D., & GUILHOTO, J. J. M. (2019). IMPORTÂNCIA DOS SETORES DE PRODUÇÃO E DE ABATE E PROCESSAMENTO ANIMAL PARA A ECONOMIA BRASILEIRA. Disponível em: https://www.revistasober.org/journal/resr/article/5d8574150e8825f605bbec02. Acesso em: 08 out. 2023.
CANABARRO, W. N. D. S. et al. O PIB E O AGRONEGÓCIO BRASILEIRO. Salão do Conhecimento, v. 9, n. 9, 6 nov. 2023.
COSMO, B. M. N. & GALERIANI, T. M. (2020). Minerais Na Alimentação Animal. Revista Agronomia Brasileira, 4(1). DOI: https://doi.org/10.29372/rab202011
EMBRAPA. Artigo: O desafio de substituir o milho e a soja na alimentação de suínos e aves - Portal Embrapa. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/65052851/artigo-o-desafio-de-substituir-o-milho-e-a-soja-na-alimentacao-de-suinos-e-aves. Acesso em: 08 out. 2023.
GARCIA, D. A. & GOMES, D. E. A AVICULTURA BRASILEIRA E OS AVANÇOS NUTRICIONAIS. Revista Científica Unilago, v. 1, n. 1, 28 out. 2019.
KRÖNCKE, N. et al. Effect of different drying methods on nutrient quality of the yellow mealworm (tenebrio molitor l.). Insects, v. 10, n. 4, p. 84, 27 mar. 2019. DOI: https://doi.org/10.3390/insects10040084
LEMOS, M. J. DE. et al. Uso de aditivo alimentar equilibrador da flora intestinal em aves de corte e de postura. Arquivos do Instituto Biológico, v. 83, 24 out. 2016. DOI: https://doi.org/10.1590/1808-1657000862014
LUCAS, A. J. S. et al. Edible insects: An alternative of nutritional, functional and bioactive compounds. Food Chemistry, v. 311, p. 126022, maio 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.126022
LUCAS, A. J. S. Insetos na alimentação animal: um panorama geral. Rio Grande, RS : Ed da FURG, 2021.
MARQUES, C. G., et al. PROTEÍNAS ALTERNATIVAS COMO INGREDIENTE DE ENRIQUECIMENTO DE ALIMENTOS: UMA REVISÃO DA LARVA DE TENÉBRIO COMUM (TENEBRIO MOLITOR). Ciências Agrárias: o avanço da ciência no Brasil - Volume 2, p. 79–97, 2021. DOI: https://doi.org/10.37885/210805894
MLČEK, J. et al. Selected nutritional values of field cricket (Gryllus assimilis) and its possible use as a human food. publikace.k.utb.cz, 2018.
MORAIS, M. V. M; LIMA, H. J. D. Técnicas nutricionais para a redução do impacto ambiental da produção intensiva de animais não ruminantes. Research, Society and Development, v. 9, n. 2, p. 3, 2020. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i1.1560
MULTIMIX, A. Nutrição Animal: Bovinos, Suínos e Aves - agBlog. Disponível em: https://agroceresmultimix.com.br/blog/nutricao-animal/. Acessado em: 09 set. 2023.
OLIVEIRA, L. M. et al. Bread enriched with flour from cinereous cockroach (Nauphoeta cinerea). Innovative Food Science & Emerging Technologies, v. 44, p. 30–35, dez. 2017. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2017.08.015
REIS, T. L.; DIAS, A. C. C. FARINHA DE INSETOS NA NUTRIÇÃO DE MONOGÁSTRICOS. Veterinária e Zootecnia, v. 27, p. 1–16, 6 maio 2020. DOI: https://doi.org/10.35172/rvz.2020.v27.428
RIBEIRO, N.; ABELHO, M.; COSTA, R. A Review of the Scientific Literature for Optimal Conditions for Mass RearingTenebrio molitor (Coleoptera: Tenebrionidae). Journal of Entomological Science, v. 53, n. 4, p. 434–454, out. 2018. DOI: https://doi.org/10.18474/JES17-67.1
RIBEIRO, G. O. FARINHA DA LARVA DE TENÉBRIO MOLITOR NA ALIMENTAÇÃO DE TILÁPIA- DO-NILO. 2019 [s.l: s.n.]. Disponível em: https://www.posgraduacao.unimontes.br/ppgz/wp-content/uploads/sites/24/2019/11/Gustavo-de-Oliveira-Ribeiro.pdf. Acesso em: 10 nov. 2023.
ROSTAGNO, H. S. et al. Tabelas Brasileiras Para Aves e Suínos: Composição de Alimentos e Exigências Nutricionais. 4° Edição. Universidade Federal de Viçosa Departamento de Zootecnia.2017.
SIMIONI, C. F. A criação e o uso de tenébrio e grilo na alimentação e nutrição dos animais. 2021. 35 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Medicina Veterinária). Centro Universitário do Planalto Central Apparecido dos Santos. Gama, 2020.
SOUZA, C. G. DE et al. Fatores antinutricionais de importância na nutrição animal: Composição e função dos compostos secundários. Pubvet, v. 13, n. 5, p. 1–19, maio 2019. DOI: https://doi.org/10.31533/pubvet.v13n5a327.1-19
TECNOCARNE. (2023, janeiro 16). Tendências e perspectivas para o mercado de proteínas alternativas em 2023. foodconnection.com. Disponível em: https://www.foodconnection.com.br/proteina-animal/tendencias-e-perspectivas-para-o-mercado-de-proteinas-alternativas-em-2023. Acesso em: 10 nov. 2023.
TEIXEIRA, E. D. S., & TEIXEIRA, M. J. (2021). Importância da carne de frango brasileira no mercado mundial. In CONGRESSO FATECLOG, GESTÃO DA CADEIA DE SUPRIMENTOS NO AGRONEGÓCIO: DESAFIOS E OPORTUNIDADES NO CONTEXTO ATUAL (Vol. 12).
VILELLA, L. M. Produção de insetos para uso na alimentação animal. 2018. Trabalho de conclusão de curso (Curso de Zootecnia) – Faculdade de Agronomia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2018.
XIMENES, L. F., & SOARES, K. R. (2023, outubro). Complexo Carnes. Gov.br. Disponível em: https://www.bnb.gov.br/s482-dspace/bitstream/123456789/1883/1/2023_CDS_310.pdf. Acesso em: 5 dez. 2023.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.