REFLECTIONS OF INCOME ON FOOD CONSUMPTION OF THE BRAZILIAN POPULATION AND EXPOSURE TO THE RISK OF NON-COMMUNICABLE CHRONIC DISEASES: AN INTEGRATIVE APPROACH
DOI:
https://doi.org/10.61164/rmnm.v13i1.1928Keywords:
Food consumption, Chronic diseases, MealsAbstract
INTRODUCTION: Changes in dietary patterns and lifestyle have led to an increase in the prevalence of overweight and obesity, considered one of the main risk factors for chronic non-communicable diseases. Given this, the objective of the study is to synthesize the effects of the Brazilian population's income on food consumption at home and outside it and their exposure to chronic non-communicable diseases. METHODOLOGY: This is an integrative literature review, carried out in April and May 2023 in the MEDLINE and LILACS databases. A search was carried out by crossing descriptors and their combinations in Portuguese and English, in addition to using the Boolean operator “and”. Articles associated with the proposed theme were included, published between 2019 and 2023, studies carried out with the Brazilian population and with texts in Portuguese and English. RESULTS: Income had an impact on the practice of healthy eating habits, especially among low-income individuals, with a decline in the consumption of basic foods in Brazilian meals and an increase in the consumption of ultra-processed foods at home and outside. Excess weight prevailed in regions that, despite having a significant consumption of fresh or minimally processed foods, socioeconomic factors interfere with access to healthy foods, exposing individuals to chronic diseases and non-communicable diseases. CONCLUSION: Economic issues among the Brazilian population influenced the consumption of foods of inadequate nutritional quality both at home and abroad.
References
ANDRADE, G.C.; GOMBI-VACA, M.F., LOUZADA, M.L.C. et al. (2019) The consumption of ultra-processed foods according to eating out occasions. Public Health Nutrition. 23(6), 1041–1048. DOI: https://doi.org/10.1017/S1368980019002623
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Análise em Saúde e Vigilância de Doenças Não Transmissíveis. Plano de ações estratégicas para o enfrentamento das doenças crônicas e agravos não transmissíveis no Brasil 2021-2030. 1 ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2021. Disponível em: https://docs.bvsalud.org/biblioref/2021/09/1291679/09-plano-de-dant-2022_2030.pdf.
BRASIL, Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2 ed. Brasília: Ministério da Saúde. 2014; 158p. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2ed.pdf.
LEÃO, G.C, FERREIRA, J.C.S.(2021). Nutrição e mudanças alimentares em meio a pandemia COVID-19. Research, Society and Development. 10(7), e11610716602. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v10i7.16602
MAIA, E.G; PASSOS, C.M; GRANADO, F.S et al. (2021). Substituir alimentos ultraprocessados por alimentos frescos para atender as recomendações alimentares: uma questão de custo?. Cad. Saúde Pública. 37 Sup1:e00107220.
MELO, S.P.S.C., CESSE, E.A.P., LIRA, P.I.C. et al.(2020). Sobrepeso, obesidade e fatores associados aos adultos em uma área urbana carente do Nordeste brasileiro. Rev Bras Epidemiol. 2020; 23:E200036. DOI: https://doi.org/10.1590/1980-549720200036
MOURA, A.C.C; MELO, M.T.S.M; SILVA, B.L.S et al.(2020). An approach on food choice determinants: a study in the restaurants of a public market in Northeastern Brazil. Rev Nutr. 33:e190126. DOI: https://doi.org/10.1590/1678-9865202033e190126
OLIVEIRA, N., CANELLA, D.S.(2022). Trend of minimally processed and ultra-processed beverages purchased in Brazilian households: Less milk and much soft drink (2002–2003 to 2017–2018). Front Public Health. 10: 956142. DOI: https://doi.org/10.3389/fpubh.2022.956142
OLIVEIRA, N., SANTIN, F., PARAIZO, T.R. et al.(2021). Baixa variedade na disponibilidade domiciliar de frutas e hortaliças no Brasil: dados das POF 2008-2009 e 2017-2018. Ciência & Saúde Coletiva. 26(11):5805-5816. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-812320212611.25862020
REBOUÇAS, BVL; VASCONCELOS, TM; SOUSA, MHL et al. Acquisition of food for away-from-home consumption in Brazil between 2002 and 2018. Ciência & Saúde Coletiva. 2022: 27(8):3319-3329. DOI: 10.1590/1413-81232022278.04632022. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-81232022278.04632022
RODRIGUES, R.N., SOUZA, A.M., BEZERRA, I.N et al. (2021). Evolução dos alimentos mais consumidos no Brasil entre 2008-2009 e 2017-2018. Rev. Saúde Pública.;55 Supl 1:4s. DOI: https://doi.org/10.11606/s1518-8787.2021055003406
ROSA, S.S; CARRARA, A.F. (2021). A interação entre os preços dos alimentos e a expectativa futura de inflação: Uma análise dinâmica. Revista de Economia Mackenzie. 18(2), 135-158. DOI: https://doi.org/10.5935/1808-2785/rem.v18n2p.135-158
SANTOS, G.L; TORQUATO, Y.B; NAHAS, P.C. Produtos in natura e industrializados: efeitos à saúde humana. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) - Centro Universitário UNA, 2021. Disponível em: https://repositorio.animaeducacao.com.br/handle/ANIMA/20631.
SANTOS, G.M.G.C; SILVA, A.M.R., CARVALHO, W.O et al.(2019). Barreiras percebidas para o consumo de frutas e de verduras ou legumes em adultos brasileiros. Ciência & Saúde Coletiva. 24(7):2461-2470. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-81232018247.19992017
SOARES, C.B.; HOGA, L. A. K.; PEDUZZI, M. et al (2014). Revisão integrativa: conceitos e métodos utilizados na enfermagem. Rev Esc Enferm USP. 48(2):335-45. DOI: https://doi.org/10.1590/S0080-6234201400002000020
SOUZA, B.F.N.J; BERNARDES, M.S: VIEIRA, V.C.R et al.(2021). (In)segurança alimentar no Brasil no pré e pós pandemia da COVID-19: reflexões e perspectivas. InterAm J Med Health. 4:e202101001. DOI: https://doi.org/10.31005/iajmh.v4i.160
SOUZA, T.C.M; OLIVEIRA, L.A; DANIEL, M.M. et al. (2022).Lifestyle and eating habits before and during COVID-19 quarantine in Brazil. Public Health Nutr. 25(1): 65–75. DOI: https://doi.org/10.1017/S136898002100255X
VALE, D; MORAIS, C.M.M., PEDROSA, L.F.C et al.(2019). Correlação espacial entre o excesso de peso, aquisição de alimentos ultraprocessados e o desenvolvimento humano no Brasil. Ciênc. Saúde colet. 2;24(3):983-996. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-81232018243.35182016
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Multidisciplinar do Nordeste Mineiro
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.