O AGRONEGÓCIO DA CARNE OVINA E CAPRINA NO BRASIL, UMA REVISÃO SOBRE PRODUÇÃO, PERSPECTIVAS E DESAFIOS

Authors

  • Clauber Rosanova IFTO https://orcid.org/0000-0001-6772-1505
  • Camila Pereira Neres IFTO
  • Eduarda Barros de Pinho IFTO
  • Emily Cristine da Silva Brito IFTO
  • Jacqueline Seixas dos Santos IFTO
  • Kharenn Gomes Barros IFTO
  • Rayane dos Santos Gonçalves IFTO
  • Stérffane Alves Ferreira IFTO
  • Wendy Andrade Meireles IFTO

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v11i1.3089

Keywords:

Cadeia produtiva; Mercado; Ovinocaprinocultura; Produtividade

Abstract

Brazilian agribusiness includes the growing production of sheep and goat meat, driven by domestic and foreign demand. These meats are nutritionally advantageous, with low fat content and high concentration of proteins and minerals; however, per capita consumption of sheep and goat meat is only 700g per year. Production is diverse, involving small and large producers, but faces significant challenges, such as the lack of technical assistance, informal marketing and the prevalence of clandestine slaughters. Thus, the objective of this study was to analyze the current situation of sheep and goat meat production in Brazil, identifying characteristics, challenges and growth prospects, aiming to strengthen this production chain. To improve productivity and profitability, it is essential to implement appropriate strategies in breeding systems, promoting modern practices and attention to the nutritional needs of herds. Government incentive initiatives and consumption incentive campaigns are also essential to increase the acceptance of sheep and goat meat in the Brazilian diet.

 

References

ARO,D. et al. Revista científica eletrônica de medicina veterinária -ISSN 1679-7353. Publicação científica da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Ano iii, número, 07, junho de 2006. O agronegócio na ovinocultura de corte no BRASIL. [s.l: s.n.]. Disponível em: <https://faef.revista.inf.br/imagens_arquivos/arquivos_destaque/vLddlrFZtwpYw35_2013-5-21-15-49-21.pdf> . Acesso em: 24/10/2024.

CARNEIRO, W. P. et al. Abate e Forma de Comercialização da Carne Caprina e Ovina na Paraíba1. Revista Científica de Produção Animal, v. 14, n. 1, p. 98-101, 2012.

CRISTINA, A.; KROLOW, R. QUALIDADE DO ALIMENTO x PERSPECTIVA DE CONSUMO DAS CARNES CAPRINA E OVINA. [s.l: s.n.]. Disponível em: <https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42403/1/AAC-Qualidade-do-alimento-Ana-Cristina-Krolov.pdf>.

DIAS, A. G. et al. Percepção de consumidores sobre produtos de origem caprina na cidade de Uberlândia, Minas Gerais. Braz. J. Anim. Environ. Res., Curitiba, v. 1, n.1, p. 99-114, jul./set. 2018.

DOS SANTOS, A.A.P.; FILHO, A.L.V.; VIDIGAL, L.L. do V.; DE SOUZA, V.L., DE FIGUEIREDO, A.M.B.; PIACENTINI, M.T.S. Análise de rentabilidade do sistema semi-intensivo de engorda de bovinos com semiconfinamento. 2022. Disponível em: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/27128. Acesso em: 20 out. 2024.

EMBRAPA. Carne ovina na mesa do brasileiro. Revista Embrapa Pecuária Sul, número 10, 2018. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/204671/1/Revista-Dezembro-2018.pdf. Acesso em: 16 out. 2024.

EMBRAPA. Panorama da ovinocultura e da caprinocultura a partir do Censo Agropecuário 2017. Boletim do Centro de Inteligência e Mercado de Caprinos e Ovinos, n. 7, dezembro, 2018.

FIGUEIREDO JUNIOR, C. A. et al. O mercado da carne de ovinos e caprinos no Nordeste: avanços e entraves. In: CONGRESSO DA SOBER. 2009.

GOIS, G.C.; CAMPOS, F.S.; PESSOA, R.M.S.; SILVA, A.A.F.; FERREIRA, J.M.S.; MATIAS, A.G.S.; NOGUEIRA, G.H.M.S.M.F.; SANTOS, R.N. Qualidade da carne de ovinos de diferentes pesos e condição sexual. PUBVET. v.12, n.5, p.1-9, 2018. Disponível em: https://www.pubvet.com.br/artigo/4696/qualidade-da-carne-de-ovinos de-diferentes-pesos-econdiccedilatildeo-sexual. Acesso em 24/10/2024.

GONZAGA, S. S. et al. Manual de cortes de carne ovina: para um melhor aproveitamento da carcaça. Embrapa Pecuária Sul-Fôlder/Folheto/Cartilha (INFOTECA-E), 2018.

GUIMARÃES FILHO, C. Caprinocultura e desenvolvimento do Semi-Árido. 2003. Disponível em: www.cpatsa.embrapa.br . Acessado em 25/10/2024.

GUIMARÃES FILHO, C. Consolidação da cadeia produtiva da carne caprina e ovina - tecnologias na produção e organização. Revista Científica de Produção Animal, v.19, 322 n. 2, 2017.

HOLANDA FILHO, Z.F.; MAGALHÃES, K.A.; MARTINS, E.C.M; LUCENA, C.C.L. Cotações de Carne Ovina: 1º trimestre de 2019 – 2023. Embrapa, CIM - Centro de Inteligência e Mercado de Caprinos e Ovinos, Boletim Nº 18, Sobral, CE, jul. 2023.

IBGE. Pesquisa da Pecuária Municipal. Tabela 3939: Efetivo dos rebanhos, por tipo de rebanho. [Rio de Janeiro, 2024]. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/tabela/3939. Acesso em: 24 out. 2024.

INÁCIO, M.C.P.; BALDI, H.F.; DOS SANTOS, C.F.; OLIVEIRA, L.S.; FERREIRA, C.E.C.; REZENDE, R.M.; MENDONÇA, A.T. Sistema intensivo x extensivo na criação de gado de corte. 2018. Disponível em: http://periodicos.unincor.br/index.php/revistaunincor/article/view/4642/pdf_852. Acesso em: 20 out. 2024.

JESUS JR., C. D.; RODRIGUES, L. S.; MORAES, V. E. Ovinocaprinocultura de corte - a convivência dos extremos. Biblioteca Digital - BNDES Setorial, n. 31, p. 281-320, 2009.

JESUS JUNIOR, C. et al. Ovinocaprinocultura de corte: a convivência dos extremos. 2010.

LUCENA, C. C. DE et al. Produtos de origem caprina e ovina: mercado e potencialidades na região do Semiárido brasileiro. www.infoteca.cnptia.embrapa.br 2018.

LUCENA, Cicero Cartaxo de [et. al.]. Produtos de origem caprina e ovina: mercado e potencialidades na região do semiárido brasileiro. Boletim do Centro de Inteligência e Mercado de Caprinos e Ovinos. n. 3, (jul. 2018) – Dados eletrônicos. Sobral, CE: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2018. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1093567. Acesso em: 24/ 10/2024.

MADRUGA, M. S. et al. Carnes caprina e ovina – processamento e fabricação de produtos derivados. Tecnol. & Ciên. Agropec., João Pessoa, v.1., n.2, p.61-67, dez. 2007.

MAGALHÃES, K.A.; LUCENA, C.C.L.; HOLANDA FILHO, Z.F.; MARTINS, E.C.M. Pesquisa da Pecuária Municipal 2023: rebanhos de caprinos e ovinos. Embrapa, CIM - Centro de Inteligência e Mercado de Caprinos e Ovinos, Boletim Nº 24, Sobral, CE, set. 2024.

MARTINS, E. C. Custos de produção de ovinos e caprinos. 2010. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/868083/1/MidiaCustosdeproducao.pdf.pdf. Acesso em: 24 out. 2024

SANTOS, W. DE S. et al. Diagnóstico da cadeia produtiva de caprinos e ovinos no Brasil e na região Nordeste. Brazilian Journal of Development, v. 9, n. 7, p. 21283–21303, 4 jul. 2023.

SILVA NETO, R.B. Características dos Não Constituintes da Carcaça de Caprinos Mestiços Terminados em Caatinga Enriquecida e Suplementados com Diferentes Níveis de Substituição de Concentrado por Feno de Malva Branca (Sida cordifolia). 2016. Monografia – Universidade Federal de Campina Grande, Patos, 2016.

SVERSUTTI, P.E.; YADA, M.M. Criação extensiva de bovinos de corte. 2018. Disponível em: https://simtec.fatectq.edu.br/index.php/simtec/article/view/399/268. Acesso em: 20 out. 2024.

TREPTOW, R.O.; POUEY, J.L.F.; OSORIO, J.C. Idade e sexo na maciez da carne de ovinos da raça corriedale. Ciência Rural, v. 30, n. 3, 1999.

ZEOLA et al. Influência de diferentes níveis de concentrado sobre a qualidade da carne de cordeiros Morada Nova. Rev. Port. De Ciênc. Veterin., v.97,n.544,p.175-180,2002. ZEOLA, N.M.B.L. Conceitos e parâmetros utilizados na avaliação da qualidade da carne ovina. Ver. Nac. da Carne, v.26,n.304,p.36-56,2002.

Published

2024-10-30

How to Cite

Rosanova, C., Camila Pereira Neres, Eduarda Barros de Pinho, Emily Cristine da Silva Brito, Jacqueline Seixas dos Santos, Kharenn Gomes Barros, Rayane dos Santos Gonçalves, Stérffane Alves Ferreira, & Wendy Andrade Meireles. (2024). O AGRONEGÓCIO DA CARNE OVINA E CAPRINA NO BRASIL, UMA REVISÃO SOBRE PRODUÇÃO, PERSPECTIVAS E DESAFIOS. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 11(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v11i1.3089

Most read articles by the same author(s)