DETERMINATION OF SODIUM CYCLAMATE CONTENT IN DIET FOODS AND BEVERAGES BY UV-VIS SPECTROPHOTOMETRY

Authors

  • Josy Monteiro Torres Universidade Federal do Amazonas
  • Mateus Feitosa Santos UFAM
  • Eldon Carlos dos Santos Colares Instituto Esperança de Ensino Superior
  • Anyele Ramos da Silva Universidade Federal do Amazonas
  • Sabrina dos Santos Souza Universidade Federal do Amazonas
  • Valdomiro Lacerda Martins Universidade Federal do Amazonas

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v8i1.2901

Keywords:

Ciclamato de sódio, alimentos e bebidas dietéticas, espectrofotometria UV-Vis.

Abstract

Sodium cyclamate is a synthetic sweetener used by the industry in a number of foods, beverages and medicines. The use of this sweetener, generally in the proportion of ten parts of cyclamate to one part of saccharin, results in the enhancement of the sweet taste in addition to masking the bitter taste of saccharin, a synthetic sweetener widely used by the industry in a number of foods, beverages and medicines. In Brazil, until the 1990s, only saccharin, cyclamate and aspartame were used, today the current Brazilian Legislation approves their use in foods, the natural sweeteners sorbitol, mannitol, isomalt, stevioside, maltitol, lactitol and xylitol, and the artificial sweeteners saccharin, cyclamate, aspartame, acesulfame-K and sucralose. Currently, there is great concern about the consumption of products due to excess sodium cyclamate and sweetener levels present. The samples analyzed showed sodium cyclamate levels within the standards established by Brazilian legislation. The sample recovery test demonstrated that the method used to determine cyclamate is reliable.

Author Biographies

Josy Monteiro Torres , Universidade Federal do Amazonas

Química Industrial, UFAM-ICET

Mateus Feitosa Santos, UFAM

Farmacêutico- Universidade Federal do Amazonas

Grupo de Pesquisa em Produtos Naturais

Laboratório de fitoquímica e Semissíntese FITOPHAR-UFAM-FCF

 Grupo de Pesquisa em Eletrocatálise e Química Bioinorgânica-UFRJ

Grupo de Pesquisa de Materiais Eletrocatalíticos e Alelopatia (MEA) UFSCAR

Eldon Carlos dos Santos Colares , Instituto Esperança de Ensino Superior

Farmacêutico- Instituto Esperança de Ensino Superior

Responsável Técnico Drogaria Bom Preço

Grupo de Pesquisa em Eletrocatálise e Química Bioinorgânica-UFRJ

Grupo de Pesquisa de Materiais Eletrocatalíticos e Alelopatia (MEA)-UFSCAR

Anyele Ramos da Silva, Universidade Federal do Amazonas

Farmacêutica- Universidade Federal do Amazonas

Grupo de Pesquisa em Produtos Naturais

Sabrina dos Santos Souza , Universidade Federal do Amazonas

Química- FAMETRO Manaus

Mestre em Ciências e Tecnologia para Recursos Amazônicos-PPGCTRA-UFAM

Valdomiro Lacerda Martins, Universidade Federal do Amazonas

Químico Universidade Federal da Paraíba

Mestrado em Química- Universidade Federal da Paraíba

Doutorado em Química-Universidade Federal de Pernambuco

References

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Published

2024-09-26

How to Cite

Torres , J. M. ., Santos, M. F., Colares , E. C. dos S., da Silva, A. R. ., Souza , S. dos S. ., & Martins, V. L. (2024). DETERMINATION OF SODIUM CYCLAMATE CONTENT IN DIET FOODS AND BEVERAGES BY UV-VIS SPECTROPHOTOMETRY. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 8(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v8i1.2901

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