IMPACTOS DAS CLOSTRIDIOSES NA BOVINOCULTURA DE CORTE

Authors

  • Ezequias José Vieira Machado Instituto Educacional Santa Catarina Faculdade Guaraí-IESC-FAG, Campus Guaraí/TO, Brasil
  • Lucas Sousa do Nascimento Instituto Educacional Santa Catarina Faculdade Guaraí-IESC-FAG, Campus Guaraí/TO, Brasil
  • Rafaela Guimarães Pinto Instituto Educacional Santa Catarina Faculdade Guaraí-IESC-FAG, Campus Guaraí/TO, Brasil

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v9i1.2849

Keywords:

Clostridium. Impacts. Animal health. Productivity.

Abstract

The present work addresses the impacts of clostridiosis on beef cattle, considering the challenging context that these diseases represent for producers and the industry as a whole. The objective of this study is to analyze the effects of clostridiosis, including its consequences for animal health, herd productivity and food safety. The methodology used consisted of reviewing scientific literature, analyzing epidemiological data and consulting experts in the field of veterinary medicine and animal production. Studies investigating the incidence, risk factors, prevention and control methods, as well as the economic impacts of clostridiosis in beef cattle farming were considered. The results highlight that clostridiosis represents a significant challenge for producers, resulting in high mortality rates, economic losses and food safety concerns. The lack of adequate immunization, inadequate animal management and favorable environmental conditions contribute to the spread of these diseases in herds. It is concluded that the prevention and control of clostridiosis requires an integrated approach that includes management measures, vaccination, health surveillance and collaboration between producers, veterinarians, researchers and regulatory authorities. Only through a multifaceted and proactive strategy will it be possible to effectively reduce the impacts of these diseases and guarantee the sustainability of beef cattle farming.

References

ALCANTARA, Carlos Eduardo da Silva et al. Influência dos indicadores zootécnicos em uma fazenda produtora de bovinos de corte. Projeto Integrado, 2023. Acesso em: 21 mar. de 2024. Acesso em: 9 mar. de 2024.

DA SILVA, Alessandra Ferreira et al. Análise físico-química do leite de ovelhas ½ Dorper Santa Inês. REVISTA EIXO, v. 12, n. 3, p. 116-121, 2023. Acesso em: 9 mar. de 2024.

DA SILVA, Raphaela Alves et al. Leucose como diagnóstico diferencial de diarreia em vaca leiteira: relato de caso. 15º JORNADA CIENTÍFICA E TECNOLÓGICA E 12 º SIMPÓSIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DO IFSULDEMINAS, v. 14, n. 2, 2022. Acesso em: 15 mar. de 2024.

DA SILVA, Tarish Brandalize Lopes; WINCK, César Augustus; BRAGANÇA, José Francisco Manta. O perfil das pequenas propriedades leiteiras na região Oeste de Santa Catarina The profile of the small dairy farms in the western region of Santa Catarina. Brazilian Journal of Development, v. 7, n. 12, p. 118517-118530, 2021. Acesso em: 17 mar. de 2024. DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv7n12-558

DE ALMEIDA, Rafael Assis Torres et al. Produção de bezerros de corte: da concepção ao desmame. TÓPICOS ESPECIAIS EM CIÊNCIA ANIMAL XII, p. 311, 2023. Acesso em: 18 mar. de 2024.

DE JESUS, Ingrid Faustino et al. Impacto da idade da vaca ao parto sobre o peso à desmama e ao sobreano de animais da raça Nelore. Peer Review, v. 5, n. 25, p. 297-306, 2023. Acesso em: 5 abr. de 2024. DOI: https://doi.org/10.53660/1475.prw3016

DE OLIVEIRA, Eduarda Chaves et al. Diagrama de pareto como ferramenta da qualidade para diagnóstico sanitário em confinamento de bovinos. Sinapse Múltipla, v. 10, n. 1, p. 75-77, 2021. Acesso em: 5 abr. de 2024.

DE OLIVEIRA, Gustavo Costa et al. Análise de viabilidade econômica da pecuária de corte: alternativas para o pequeno produtor rural maranhense. DELOS: DESARROLLO LOCAL SOSTENIBLE, v. 16, n. 45, p. 1598-1615, 2023. Acesso em: 6 abr. de 2024. DOI: https://doi.org/10.55905/rdelosv16.n45-008

MANZI, Marcela; LANGONI, Helio. Proposta dialógica no processo de educação em saúde na produção de bovinos leiteiros. Veterinária e Zootecnia, v. 30, p. 1-11, 2023. Acesso em: 11 abr. de 2024. DOI: https://doi.org/10.35172/rvz.2023.v30.1109

GARRIDO, Larissa Rocha et al. Viabilidade da terminação de gado de corte em confinamento na dinâmica em uma propriedade agrícola. Revista de Ciências Contábeis| RCiC-UFMT|, v. 13, n. 26, 2022. Acesso em: 22 abr. de 2024.

IRALA, Márcio Josué Costa et al. Perfil zoossanitário de propriedades leiteiras no sul do Rio Grande do Sul, Brasil. Research, Society and Development, v. 10, n. 12, p. e188101220063-e188101220063, 2021. Acesso em: 11 abr. de 2024. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v10i12.20063

LIMA, FELIPE BUENO et al. Mastite por Clostridium perfringens em Bovino-relato de caso. Revista Scientia Rural-ISSN 2178-3608, v. 1, n. 2, p. 163-167, 2021. Acesso em: 7 mai. de 2024.

LOPES, Renato. Vacinação no Manejo Sanitário de Bovinos: Uma revisão de literatura. Diversitas Journal, v. 8, n. 3, 2023. Acesso em: 10 mai. de 2024. DOI: https://doi.org/10.48017/dj.v8i3.2521

OLIVEIRA, Andressa Emillie Souza; DO CARMO, Janaína Paula. Auto-hemoterapia como tratamento da papilomatose bovina. Scientia Generalis, v. 1, n. 3, p. 114-120, 2020. Acesso em: 13 mai. de 2024.

RODRIGUES, L. R. F. P. et al. Manejo de vacas leiteiras para produção de leite cru refrigerado. Revista Universitária Brasileira, v. 1, n. 1, 2023. Acesso em: 19 mai. de 2024.

VARELA, Benicia Caroline et al. Assessoria técnica no atendimento veterinário em bovinos: resultados preliminares. Anais da Mostra de Iniciação Científica do Instituto Federal Catarinense Campus Concórdia-ISSN 2317-8671, v. 13, n. 1, p. 52-52, 2023. Acesso em: 20 mai. de 2024.

Published

2024-09-30

How to Cite

Ezequias José Vieira Machado, Lucas Sousa do Nascimento, & Rafaela Guimarães Pinto. (2024). IMPACTOS DAS CLOSTRIDIOSES NA BOVINOCULTURA DE CORTE. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 9(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v9i1.2849