Preparation and physical-chemical and sensorial analyzes of red jambo jam in syrup

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61164/rmnm.v7i1.2688

Keywords:

Amazon, fruit jam, Product of vegetal origin

Abstract

The red jambo (Syzygium malaccense) is an exotic fruit and ornamental tree that is widely cultivated in
the North and Northeast regions of Brazil. Its fruit, the jambo, is very rich in various nutrients, but there is
a short period for consumption after harvesting. This work aimed to prepare a sweet red jambo in syrup as
a way of extending the time available for consumption of the fruit, and to sensorially analyze the product
produced. The results show that the sweet produced has high acceptance, which is indistinct between men
and women.

Author Biographies

Lázaro de Lima Pantoja Neto, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduando em Farmácia pela UFPA.

Charles Alberto Brito Negrão, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Doutor em Química Analítica pela UFPA

Ewerton Carvalho de Souza, Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA)

Doutor em Química Analítica pela UFPA. Professor da UFRA.

Antonio dos Santos Silva, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduado em Física (bacharelado: 1996; licenciatura: 1997); Química (licenciatura: 2002; industrial: 2010) e Estatística (bacharelado: 2019); Mestre em Física (1999) e em Química (2010); Doutor em Química (2020) pela UFPA. Trabalhou na educação básica (SEDUC-PA) de 2000 a 2011. Atuamente é Professor Adjunto IV da Faculdade de Farmácia da UFPA, desde 2011, onde leciona Matemática, Bioestatística, Física Geral, Química Geral, Análise Farmacêutica, entre outras disciplinas. Coordenador do Laboratório de Física Aplicada à Farmácia (LAFFA) da UFPA.

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Published

2024-08-20

How to Cite

de Lima Pantoja Neto, L., Brito Negrão, C. A., Carvalho de Souza, E., & dos Santos Silva, A. (2024). Preparation and physical-chemical and sensorial analyzes of red jambo jam in syrup. Revista Multidisciplinar Do Nordeste Mineiro, 7(1). https://doi.org/10.61164/rmnm.v7i1.2688